Cu prietenii de la Sweeteria am o relație veche: au produse foarte faine, fără zahăr adăugat, gustoase și atractive, iar îndulcitorii lor nu îmi lipsesc din casă: sunt stabili la copt și nu schimbă gustul, astfel că reduc drastic din caloriile dulciurilor înlocuind zahărul cu îndulcitor cu 0 calorii și indice glicemic 0. În prag de Moș Nicolae am pregătit un concurs pe pagina de facebook, la care vă puteți înscrie până pe 27.11.2021 și unde puteți câștiga un premiu #farazaharadaugat, în napolitane și ciocolată, numa’ bun de așezat în ghetuțele celor dragi.
Totodată, am primit provocarea de a pregăti ceva bun cu care să deschidem sezonul dulciurilor care nu îngrașă (că doar știți deja, ceea ce gătim de sărbători și savurăm pe îndelete, cu cei dragi, nu ne îngrașă!😋) Cum la noi este tot timpul sezon de înghețată, am pregătit una festivă, în alb și roșu, pe care o puteți servi invitaților ca desert la mesele de sărbători.
Vestea bună este că vă las nu una, ci două rețete, cu sau fără zahăr, să o alegeți pe cea care se potrivește mai bine poftelor și stilului vostru de viață. Amândouă sunt testate, sunt rapid de preparat, nu fac ace de gheață, nu vă trebuie mașină de înghețată, nu amestecați din 30 în 30 de minute, mai simplu de atât nu se poate, pe cuvânt!
Liofilizarea este un proces de conservare modernă, de uscare prin îngheț, 100 g de fructe liofilizate fiind echivalentul a 710 g de fructe proaspete. Avantajul? Sunt păstrate toate proprietățile fructului! Așadar, vișinele liofilizate sunt o variantă excelentă de a înlocui fructele proaspete în extra sezon, dar nu doar atunci, putând fi folosite în tarte, prăjituri, înghețate, terciuri, dar și ca decor, după imaginație!
V-am ținut mult de vorbă, așa mi se întâmplă când îmi place subiectul, dar rețetele sunt scurte, așa că puteți trece la treabă:
INGREDIENTE ÎNGHEȚATĂ FĂRĂ ZAHĂR
400 ml smântână pentru frișcă (neîndulcită);
250 g mascarpone;
50 g Dulcișor sau după gust;
Semințele de la o păstaie de vanilie;
1 lingură de lichior de vanilie; (opțional)
2 linguri vișine liofilizate.
Am bătut smântâna (rece, de la frigider) cu îndulcitorul până a devenit pufoasă, apoi am adăugat vanilia, lichiorul și brânza mascarpone, continuând să mixez cât să se omogenizeze. Alcoolul este opțional, dar garantează o înghețată cremoasă, fără ace de gheață. În locul lichiorului, puteți folosi vodka, întrucât are gust neutru.
Am adăugat vișinele și le-am încorporat cu o spatulă, apoi am am mutat compoziția într-o formă și am presărat deasupra încă puține vișine, pentru decor.
Am acoperit forma cu folie alimentară și am dat-o la congelator peste noapte. În principiu, înghețata are nevoie de 4-6 ore până la stadiul ready to serve, în funcție de congelator. După congelare, recomand să o lăsați 10-15 minute la temperatura camerei, înainte de a o servi.
INGREDIENTE Varianta 2
600 ml smântână pentru frișcă (neîndulcită);
397 g lapte condensat; (o conservă)
1 lingură de lichior de vanilie; (opțional)
Vanilie, după gust;
2 linguri de vișine liofilizate.
Treaba merge și mai repede: am mixat smântâna rece până a devenit pufoasă, apoi am adăugat laptele condensat, semințele de vanilie și lichiorul. Am mixat încă 1-2 minute, apoi am oprit mixerul, am pus vișinele în compoziție și le-am încorporat lejer cu o spatulă. Am răsturnat într-o formă rezistentă la îngheț și am dat amestecul la frigider. Opțional, puteți pune în compoziție și ciocolată tocată, nuci, stafide înmuiate în rom, etc.
Mai simplu de atât nu se poate, nu-i așa? Sper să încercați variantele mele de înghețată cu vișine liofilizate și să vă placă!
Poftă bună!
[…] împrietenește bine cu înghețata cu vișine liofilizate, deci v-aș sugera să le testați […]