Aceste pâinici sunt extrem de moi și pufoase, le puteți savura pe îndelete la micul dejun, pe post de chiflă de sandwich, cu unt și dulceață ori cremă de ciocolată sau le puteți folosi pentru hotdogi delicioși. Dar vă spun sincer, sunt foarte, foarte bune, întocmai ca batoanele copilăriei, pot fi unse cu miere și mâncate ca atare. Din calculele mele, un baton (80 g) are aproximativ 210 kcal.

Aluatul se desprinde în pale, iar batoanele sunt foarte gustoase, fiind un gust perfect echilibrat. Vedeți din poze cât sunt de pufoase, dar pentru a simți gustul trebuie să vă puneți la treabă:
INGREDIENTE
550 g făină;
250 ml lapte călduț;
2 ouă pentru aluat și unul pentru uns;
70 g unt la temperatura camerei;
7 g drojdie uscată/25 g drojdie proaspătă;
O lingură de zahăr; (25 g)
11 g sare.
INDICAȚII
- Am frământat aluatul la mașina de pâine: am pus ingredientele în următoarea ordine: ouăle, laptele, zahărul, drojdia, făina și sarea. Am dat drumul mașinii pe programul de frământare și, după vreo 10 minute, am adăugat și untul moale, la temperatura camerei. Am frământat cam 40 de minute la mașină. (Atât durează programul). Puteți frământa și manual sau la robot, după cum vă vine vouă bine. Aluatul este moale și cam lipicios în faza asta, dar lăsați-l în pace, nu adăugați făină, își revine după ce se formează rețeaua de gluten.
La finalul programului am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să crească în voie până ce și-a dublat volumul. (Cam două ore, la mine în bucătărie nu era prea cald). Timpul de dospire poate varia între 1 și 2 ore, în funcție de temperatura ambientală.
După dospire, am pus aluatul pe o planșetă, l-am întins și l-am împăturit o dată (stretch and fold), apoi l-am cântărit: fix 960 g. L-am rulat în formă de baghetâ și am pregătit 12 bucăți a câte 80 g. (Cântărite!). Le puteți face și la ochi, dar nu vor fi simetrice. La drept vorbind, nici ale mele nu au ieșit perfect simetrice din cauza modului de modelare, dar chiar nu voi da vina pe copii. 🤣 - Am luat fiecare bucată de aluat, am întins-o cu palmele într-o formă oarecum dreptunghiulară, apoi am rulat strâns.
Am pus batoanele într-o tavă de 40×30 pentru a doua dospire și le-am lăsat o oră, acoperite cu folie alimentară.
Înainte de a le da la cuptor, le-am uns cu ou bătut. - Am copt batoanele în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 22 de minute. În funcție de cuptor, timpul se poate prelungi până la 25 de minute. După coacere, batoanele trebuie scoase din tavă (ca să nu se umezească), așa că, ajutându-mă de hârtia de copt, le-am transferat pe un grătar.
Ce bine miroase în bucătărie…!!
Au tot circulat diverse rețete de pâinici, gogoși, cornuri și alte aluaturi dospite zilele acestea pe grupurile culinare de pe rețelele de socializare, așa că trebuia să vă dau și eu de treabă cât timp #stațiacasă.

După răcirea completă, batoanele se pot păstra învelite în hârtie și/plastic și se consumă în vreo 3 zile.
Poftă bună!