CHIFLE ÎN STIL IRLANDEZ

Ce poate fi mai reconfortant decât mirosul de pâine caldă într-o zi ploioasă? Inițial, am vrut niște chifle simple pentru că nu aveam deloc pâine în casă. Apoi, mi-am amintit un articol pe care l-am citit despre o pâine tradițională irlandeză, a cărei rețetă originală este un secret bine păzit, dar pentru care există diverse adaptări și … bingo! Vedeți aici ce a ieșit!

Rețeta conține ingrediente simple: apă, făină Pambac tip 650, drojdie, sare, zahăr și o lingură de ulei sau unt. Diferența dintre pâinea noastră obișnuită și aceasta constă în felul de manevrare a aluatului.

Zic să ne apucăm de treabă și mai povestim pe parcurs!

INGREDIENTE

  • 280 – 300 ml de apă;

  • 500 g făină Pambac tip 650;

  • 10 g drojdie uscată;

  • 10 g zahăr;

  • 10 g sare;

  • O lingură de ulei.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, întâi apa, apoi drojdia, zahărul, făina sarea și la final, uleiul. Începeți cu 280 ml de apă și, dacă vi se pare aluatul prea dens, continuați până la 300 ml, puțin câte puțin. În cazul meu, am folosit fix 280 ml.
Am lăsat mașina să frământe (aluatul se poate frământa și manual sau la robot!), apoi am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească pentru aproximativ o oră. În sezonul rece, pun aluatul să dospească în cuptor, la 30 de grade. Dacâ lăsați la dospit la temperatura camerei, pot fi necesare până la 100 de minute, timp în care aluatul își va dubla volumul.

Am pregătit o tavă de 20×20 cm, am tapetat-o cu hârtie de copt și am presărat făină pe fundul acesteia.
Am împărțit aluatul în 9 bucăți egale cu ajutorul cântarului (92 g, în cazul meu), am format bile pe care le-am aplatizat în palmă și le-am așezat în tava pregătită. În mod tradițional, nu le-aș fi aplatizat, ci aș fi așezat bilele una lângă alta, dar cică așa fac irlandezii cu pâinea lor celebră și se pare că știu ei de ce!

Am acoperit tava și am pus chiflele din nou la dospit în cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

După dospire, am scos chiflele din cuptor și am încins cuptorul la 220 de grade. Fix înainte de a pune chiflele în cuptor, am presărat fâină peste ele. Am copt chiflele pentru 18 minute.

După coacere, le-am pus la răcit pe un grătar de bucătărie și, cu ajutorul unei pensule, am îndepărtat excesul de făină.

Obișnuiesc să împăturesc chiflele reci în folie alimentară (se păsttează foarte bine!) și să le consumăm în 2-3 zile. Merg și congelate, imediat după a doua dospire sau chiar coapte. Dacă le congelați crude, nu au nevoie de decongelare, le puneți direct la copt.

Fie că le consumați ca atare, fie că le folosiți pentru sandwich-uri, ele sunt delicioase! Vă dau în pont: încălziți-le puțin la grill pentru un gust de proaspăt copt, chiar și după 2-3 zile!

Poftă bună!

Lasă un răspuns