Am câteva mâncăruri pe care le asociez cu copilăria și care mă poartă direct în bucătăria mamei Tia. Obișnuiam să îi spunem că mâncarea ei este cea mai bună pentru că “miroase a Tia”, încercând, de fapt, să zicem, cu mintea noastră de copii, că mâncarea ei era inconfundabilă și extraordinar de gustoasă!
Îmi place să cred că de la ea am preluat pasiunea pentru gătit și sper să fie mândră de mine, de acolo de unde e!

În copilărie, mâncam macaroanele cu brânză pe post de desert la prânz, ca fel principal la cină, iar ce rămânea (dacă rămânea!) mâncam la micul dejun. Obiceiul l-am păstrat cumva, doar că acum evit desertul și, eventual, le servim la gustare sau la mesele principale.
Dar îmi plac atât de mult, încât le-aș putea mânca oricând, fără să fac nazuri!
Sunt convinsă că aveți deja o rețetă pentru macaroane, dar zic să o încercați și pe a mea. Pe site găsiți și alte rețete de paste cu brânză.

Am folosit macaroane Pambac, știți deja că sunt fană a produselor Pambac. Dar, zău, că am și de ce! Pastele Pambac sunt făcute din două ingrediente: făină și apă. Fără sare, putând fi folosite și în alimentația celor mici, la un preț mic de tot și de o calitate excelentă! Așadar, alegeți produse românești, alegeți produse locale!

INGREDIENTE
250 g macaroane Pambac;
500 g brânză dulce;
4 ouă;
150 g zahăr;
100 g stafide;
50 g nucă mărunțită;
100 g iaurt grecesc;
1 linguriță coajă rasă de lămâie și portocală;
1 linguriță pastă de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;
Un praf de sare;
Unt și pesmet pentru tapetat tava;
Zahăr pudră pentru ornat. (Opțional)
Am pus pastele la fiert, în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În cazul de față, timpul recomandat de fierbere este de 8 minute, însă le-am lăsat doar 6, întrucât oricum se mai gătesc la cuptor.
Între timp, am amestecat brânza cu zahărul, ouăle și aromele. După omogenizare, am adăugat stafidele și nucile mărunțite și am amestecat din nou.
Am scurs pastele fierte și le-am introdus în compoziție.
Am tapetat o tavă de sticlă termorezistentă cu unt și pesmet, apoi am turnat amestecul de brânză și paste. Am copt macaroanele la cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.
După coacere, am lăsat pastele să se răcorească vreo 10 minute, apoi am pudrat cu zahăr și am servit cu mare poftă.
Macaroanele mi se par absolut perfecte calde spre fierbinți, dar îmi plac și la temperatura camerei. Iar a doua zi, dacă rămân, se încălzesc ușor la cuptor sau la cuptorul cu microunde.
Macaroanele se pot servi simple, pudrate cu zahăr sau chiar cu o lingură de dulceață acrișoară (vișine sau afine, aș zice!). Le puteți lua lejer la pachet și rezistă bine la frigider câteva zile.
Nu recomand însă congelarea, brânza își modifică textura și nu prea mai e ce trebuie să fie.
Sper ca rețeta asta să vă aducă și vouă toate amintirile frumoase așa cum mi le-a adus mie!
Poftă bună!