MINICOZONACI DE POST

Am o rețetă nou-nouță de cozonăcei mititei și drăgălași și, fiind în postul Crăciunului, m-am gândit să fie o rețetă de post. Nu e musai să îi faceți mici, puteți dubla cantitățile și veți obține un cozonac mare și pufos.

Dar nu-i așa că sunt adorabili în miniatură? Am folosit făină Grania pentru prăjituri la prepararea acestora și o recomand cu mare drag! Totodată, pentru cozonacii obișnuiți, vă recomand și făina Grania pentru cozonac, pe care o folosesc, fără excepție, de ani de zile!

Acești cozonăcei au în jur de 150 g, sunt aromați și pufoși, iar umplutura poate diferi, după preferințele voastre.

INGREDIENTE (4 minicozonaci)

  • 120 ml suc de portocale;

  • 250 g făină Grania pentru prăjituri;

  • 1 linguriță de coajă rasă de lămâie și portocală;

  • 1/2 de linguriță curcuma;

  • 1/2 de linguriță pastă de vanilie;

  • 40 ml ulei;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 80 g rahat mărunțit/stafide;

  • Opțional, decor din zahăr, migdale.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, întâi lichidele, apoi solidele. Am frământat aluatul cam 15 minute, apoi l-am transferat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit 90 de minute, la temperatura camerei. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot.

După dospire, am înfăinat ușor planșeta de lucru și am împărțit aluatul în 8 bucăți, a câte aprox. 70 g. Am procedat exact ca la cozonacii obișnuiți: am întins foaie, am presărat rahat, am rulat, am împletit și i-am pus în forme la crescut pentru încă 45 de minute.

După dospire, am încins cuptorul la 170 de grade, am pensulat cozonăceii cu suc de portocale și am presărat peste ei decor din zahăr, granule de zahăr și migdale.

Am copt cozonacii pentru aprox. 25-30 de minute, în cuptorul preîncălzit. Dacă vi se pare că se rumenesc prea tare deasupra, îi puteți acoperi cu hârtie de copt. Nu a fost cazul la mine.

După coacere, i-am scos din forme și i-am lăsat la răcit pe un grătar de bucătărie. Recunosc, am rupt unul cald și l-am gustat: minunat!

Ce ziceți? Testați rețeta să îi surprindeți pe cei dragi cu o gustare (sau mic dejun) aromată și pufoasă, de post?

Poftă bună!

Lasă un răspuns