PALEURI DE CASĂ

V-am promis că voi posta o serie de rețete de biscuiți și fursecuri, numai bune de copt în perioada sărbătorilor: ei bine, mi-am adus aminte de această rețetă simplă și veche de paleuri. Ușor de făcut, dar dichisite și delicioase, vor face senzație la mesele voastre de sărbătoare!

Bineînțeles, am folosit făină Grania pentru prăjituri, cea mai bună variantă pentru dulciuri de casă impecabile! Din ingredientele de mai jos rezultă o tavă mare de cuptor, deci aprox. 50 de “coji”. (25 de fursecuri montate)

INGREDIENTE (aprox. 25 buc)

 • 100 g unt moale;

 • 200 g făină Grania pentru prăjituri;

 • 85 g zahăr pudră;

 • Un vârf de linguriță praf de copt; (2g)

 • 1/2 de linguriță pastă de vanilie.

 • Ingrediente cremă:
 • 75 g ciocolată neagră min. 50% cacao;

 • 100 ml smântână pentru frișcă;

 • Sau crema de ciocolată.

 • Ingrediente glazură:
 • 25 g ciocolată neagră, min. 50% cacao;

 • 2-4 linguri de lapte.

Începem cu crema pentru că are nevoie de timp de răcire. Am topit ciocolata cu smântâna, apoi am dat-o la rece cam două ore. Nu vă rămâne decât să o mixați puțin înainte de a umple paleurile. Ca pont, vă spun că dacă intenționați să le consumați în 2-3 zile (ele rezistă chiar și 3 săptămâni în cutie închisă) le puteți umple și cu cremă de ciocolată la borcan. Dar tineți cont că nu vor avea gustul autentic de paleuri, însă este o soluție de compromis pentru zile aglomerate.

Pentru coji, am mixat untul la temperatura camerei cu zahărul, ouăle și vanilia. Am adăugat apoi am adăugat făina cernută cu praful de copt și am încorporat-o cu o spatulă. Am transferat aluatul într-un poș cu dui rotund (puteți folosi și o pungă) și am format mici grămăjoare de aluat, într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt. Am păstrat distanța între ele, întrucât acestea vor crește la copt.

Am copt “cojile” în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 13 minute, până încep să se rumenească ușor. În funcție de cuptor, timpul poate varia între 11 și 15 minute. Stați cu ochii pe ele, să nu se ardă!

După coacere, am răsturnat tava pe un grătar și le-am lăsat să se răcească, apoi le-am umplut cu cremă și le-am așezat înapoi pe grătarul așezat deasupra unei tăvi tapetate cu hârtie.

Pentru glazură, am topit ciocolata cu câteva linguri de lapte. Glazura trebuie să fie destul de lichidă pentru a putea “stropi” paleurile. O puteți pune peste paleuri fie cu ajutorul unei pungi tăiate foarte puțin la un colț, fie cu o furculiță pentru un aspect “messy”. Eu am folosit a doua variantă, de această dată pentru că năzdrăvanii mei erau nerăbdători. Peste paleuri am presărat și o lingură de crocant de migdale, însă acest pas este absolut opțional.

Am lăsat paleurile pe grătar până ce glazura s-a întărit, apoi le-am mutat într-o cutie cu capac, urmând a fi savurate lângă ceai sau cafea, la gustarea de după amiază.

Sper să fie pe gustul vostru aceste fursecuri cu gust de copilărie și să le pregătiți pentru cei dragi, în zile obișnuite sau pentru platourile de sărbători.

Poftă bună!

Lasă un răspuns