PÂINE ALBĂ LA TAVĂ

Deși am strâns o colecție frumușică de rețete de pâine, am realizat că nu am publicat rețeta simplă de pâine de casă. Fie că o coaceți în tavă pentru felii frumoase de sandviș, fie că o modelați sub formă de baghete, aceasta este pâinea clasică, făcută din făină, apă, drojdie și sare, pe care o făceau în casă și mamele, și bunicile noastre.

Pentru această pâine am folosit făină Pambac tip 000, dar merge și cu făină Pambac tip 650, doar că este posibil să absoarbă mai mult lichid. Ca de obicei, produsele realizate cu făina Pambac ies garantat, fără eșecuri în bucătărie!

INGREDIENTE

  • 500 g făină Pambac tip 000;

  • 300 ml apă călduță;

  • 10 g drojdie uscată;

  • 10 g sare.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine: apa, drojdia, făina și sarea. Opțional, puteți adăuga și o lingură de zahăr. Eu nu am pus de această dată, deși pun în general. Am vrut să fac pâinea exact cum o făcea mama Tia, iar ea nu punea zahăr. Nici drojdie nu folosea decât ocazional, ci maia, dar cum nu am, mă folosesc de scurtături. 😁

Aluatul se poate frământa și manual sau la robot, eu folosesc mașina de pâine pentru că îmi este comod. Și pentru că îmi dă liberatatea de a mă ocupa de micuții năzdrăvani în acest timp.

Am lăsat mașina să frământe conform programului, apoi am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit (acoperit) pentru aproximativ 75 de minute, timp în care a crescut spectaculos.

Am răsturnat aluatul pe planșeta de lucru, i-am dat formă, apoi l-am transferat în tava unsă cu ulei și l-am lăsat la crescut alte 45 de minute, acoperit. Dacă nu aveți tavă antiaderentă, folosiți hârtie de copt. Eu am niște tăvi bunuțe de tot, de la Tefal. Scumpuțe, dar merită din plin.

Am încins cuptorul la 210 grade, am crestat pâinea cu un cuțit foarte ascuțit, apoi am dat tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Pâinea este gata când, ciocănită pe fund, sună a gol. Această regulă este valabilă de fiecare dată când coaceți pâine, testul scobitorii nu este relevant!


După coacere, am scos pâinea din tavă și am lăsat-o să se răcească pe un grătar pentru prăjituri, neacoperită.

Așadar, pentru gustul pâinii de altădată, vă invit să urmați această rețetă simplă!
Poftă bună!

Lasă un răspuns