PLĂCINTE ȚĂRĂNEȘTI PENTRU MIC DEJUN

Micul dejun de weekend vreau să fie întotdeauna special: fie că pregătesc clătite, waffles, pancakes, budinci sau preparate de patiserie sărată, caut să îl fac festiv.
Nimeni nu se grăbește, iar cât ai mei se trezesc și se dezmeticesc, deja casa miroase a bun și a proaspăt copt.

Și ca să fie relaxare și pentru mine, caut scurtături și trucuri: pentru această rețetă, pregătesc aluatul de seara, îl țin la frigider, iar dimineața doar întind foaia, adaug umplutura și le coc. (Procedură care durează, cu tot cu timpii de copt, cel mult 40 de minute).

Se pot umple cu ce aveți prin frigider: șuncă și cașcaval, salam și gorgonzola, cârnăciori și mozzarella, dar și doar cu legume și brânză, ori doar cu brânză, după poftele și preferințele voastre. Ele merg bine lângă un pahar de sana ori stropite cu ketchup sau chiar sos iute, dacă sunteți fani. (Ca mine!)

Pentru aluatul fraged am folosit făină Pambac tip 000, întrucât aluatul trebuie să fie aerat, ușor de lucrat, iar după coacere să se topească în gură, cu fiecare îmbucătură!

INGREDIENTE (6 bucăȚi)

  • Aluat fraged sărat:
  • 100 g unt;

  • 150 g făină Pambac tip 000;

  • 25-30 ml de apă rece;

  • 3 g de sare;

  • Umplutură:
  • Aprox. 100 g șuncă;

  • 100 g cașcaval;

  • Sau orice alte umpluturi vreți voi.

  • Pentru decor:
  • 1 ou bătut;

  • semințe de susan, fulgi de sare, chimen, mac, negrilică, verdețuri uscate, etc.

Aluatul se poate face foarte simplu cu un robot de bucătărie, dar, dacă nu aveți, îl puteți prepara și manual, important este să vă mișcați rapid, cât untul este foarte rece.
Am pus în vasul robotului untul cubulețe și făina, am mixat și am obținut o textură asemănătoare nisipului. Am adăugat apa (foarte rece!) și am mixat din nou, până ce aluatul se adună într-o bilă omogenă.
Am pus repejor aluatul în folie alimentară și l-am dat la frigider până a doua zi dimineață.

În acest punct, aveți mai multe opțiuni: puteți lăsa aluatul o oră la frigider și îl puteți folosi sau merge păstrat până la 48 de ore la frigider sau până la 3 luni în congelator.
Dacă îl țineți mai mult de o oră, aluatul va avea nevoie de 10-15 minute de repaos la temperatura camerei, înainte de a-l lucra. Pentru decongelare, puneți-l peste noapte la frigider, apoi 10-15 minute la temperatura camerei.
Acest tip de aluat se poate folosi si pentru plăcinte cu carne, tarte sărate, quiche, etc.

Am scos aluatul din frigider, l-am lăsat să se înmoaie puțin, cât să îl pot întinde, apoi, cu sucitorul, am întins o foaie pe care am tăiat-o în 6.

Am pus umplutura în mijloc, apoi am unit colțurile (ca la poale în brâu). Farmecul acestor plăcinte este tocmai faptul că nu sunt perfect simetrice, dar dacă le vreți simetrice, tăiați marginile aluatului și formați pătrate, împăturite ca niște plicuri sau cercuri unite cu furculița (ca la empanadas).

Eu nu am vrut să stric nimic din aluat și mi se par foarte drăguțe așa, nesimetrice.

Am uns plăcintele cu ou bătut și am presărat peste ele semințe de susan și semințe de floarea soarelui.

Am copt plăcintele pentru 25-30 de minute, la 190 de grade, în cuptorul preîncălzit. (Până se rumenesc).

Plăcintele sunt perfecte pentru a fi servite calde, cu cașcavalul întinzându-se, dar se pot păstra la frigider, în casoletă închisă ori acoperită cu folie alimentară, încă vreo 3 zile. Sunt bune și reci, dar vă recomand să le încălziți ușor înainte de servire și vor fi ca proaspăt coapte!

Nouă ne plac la mic dejun, însă sunt grozave și pentru platourile de aperitive pe care le pregătiți la zile festive, în pachețelul pentru școală sau birou, la picnic, în excursii sau drumeții.

Poftă bună!

Lasă un răspuns