QUICHE CU ȘUNCĂ ȘI CAȘCAVAL

V-am mai povestit cât de mult îmi plac tartele sărate: sunt aspectuoase, delicioase și sățioase, iar combinațiile de ingrediente sunt nelimitate. Pe site găsiți mai multe variante, cu și fără crustă, numai bune de încercat!

Se potrivesc pentru mic dejun, brunch, prânz sau chiar cină, iar dacă tăiați feliuțe subțiri, tartele sărate pot fi niște aperitive inspirate ori gustări de luat la pachet.
Aluatul se face foarte repede, dar dacă nu vreți să îl faceți, găsiți variante de cumpărat în magazine. Eu nu le recomand, întrucât în varianta “homemade” aluatul conține doar 3 ingrediente și, dacă faceți porție mai mare, acesta poate fi congelat și folosit ulterior, dar și eu folosesc când vreau să gătesc cu scurtături.

INGREDIENTE ALUAT FRAGED

  • 125 g unt rece gras, 82% grăsime;

  • 250 g făină; (eu am folosit integrală)

  • 25-30 ml de apă rece;

  • 3 g sare.

  • INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
  • 4 ouă;

  • 100 g smântână;

  • 50 ml de lapte;

  • 200 g cașcaval ras;

  • 250 g șuncă, tăiată cubulețe;

  • 1 lingură de făină;

  • 1 fir de ceapă verde;

  • 1/2 de ardei gras;

  • 1/2 de linguriță verdețuri mediteraneene.

Pentru aluat, am pus untul rece (tăiat cubulețe) în vasul robotului de bucătărie, împreună cu făina și sarea, după care am mixat până am obținut o compoziție asemănătoare nisipului. Am adăugat apa foarte rece și am mixat din nou, până ce aluatul s-a adunat într-o bilă. Am pus aluatul în folie alimentară și l-am dat la frigider pentru 20 de minute. Aluatul se poate păstra la frigider chiar și 48 de ore (dacă vreți să îl faceți în avans), cu condiția de a-l lăsa 10-15 minute la temperatura camerei, înainte de a-l întinde.

Procedura este aceeași ca la plăcintele țărănești, cu precizarea că la plăcinte am folosit o proporție mai mare de unt pentru ca aluatul să iasă extrafraged. În cazul de față, este necesar un aluat cu ținută, ușor de manevrat, așa că am respectat proporția clasică a aluatului fraged: 1/2 de unt : 1 de făină.

După răcire, am scos aluatul, l-am întins după forma în care am copt quiche-ul, apoi l-am așezat în tava în care pulverizasem ulei pentru copt. Am tăiat marginile, am așezat bine aluatul în formă, l-am înțepat din loc în loc cu o furculiță (cu ajutorul chef Ștrumfilinca, observați în poze brățara magică! 😂), apoi am așezat, peste el, hârtie de copt și câteva pietre pe care le folosesc la genul acesta de aluat. Am dat crusta la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 15-17 minute, să se coacă puțin înainte de a turna compoziția.

În locul pietrelor puteți folosi boabe de fasole sau orez, rolul acestora este de a presa aluatul și de a nu-i permite să se umfle ori să crească neregulat.

Cât stă crusta la cuptor, pregătim umplutura: radem cașcavalul, tăiem șunca în cubulețe, tăiem ardeiul și feliem ceapa verde, apoi amestecăm ouăle cu laptele, smântâna și făina. Am pus cașcavalul, șunca, legumele și condimentele peste amestecul de ouă și am omogenizat compoziția.

Am scos crusta din cuptor, am mărit temperatura cuptorului la 200 de grade, am îndepărtat pietrele și hârtia de copt și am turnat compoziția. Am dat din nou tava la cuptor pentru 40-45 de minute, până se rumenește și este bine închegată.

După coacere, am lăsat tarta să se răcorească vreo 15 minute, înainte de a o tăia. Arată minunat, se taie frumos și este foarte, foarte bună!

Sper să fie și pe gustul vostru! Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *