PRĂJITURĂ FĂRĂ COACERE (CU PIȘCOTURI ȘI CREMĂ DE MASCARPONE)

Vă spun drept că am testat în bucătăria mea mii de deserturi de-a lungul anilor. Am ajuns la concluzia că o alăturare inspirată de ingrediente pe care le aveam la îndemână are un rezultat la fel de spectaculos ca un desert muncit cu orele sau chiar zilele.

Cam așa stă treaba și cu rețeta de azi. Am preparat-o de multe ori, însă nu mi se părea “demnă” să stea pe blog. Însă, gândindu-mă cât de important este timpul pentru toată lumea și ce fain este să ne bucurăm cu cei dragi lângă un desert delicios, dar pregătit în 15 minute, am zis să las totuși rețeta aici, poate îi va fi de folos cuiva.

INGREDIENTE (o tavă de chec)

  • 12 pișcoturi;

  • 250 g mascarpone;

  • 200 ml smântână oentru frișcă;

  • 30-50 g zahăr/îndulcitor;

  • 100-120 ml suc de vișine/compot;

  • 100 g vișine în suc propriu/compot, fără sâmburi;

  • decor: fulgi de ciocolată, fructe proaspete, crocant de migdale, etc.

Eu am folosit jumătate de borcan de vișine în suc propriu, pus de mine în vară, după o rețetă veche pe care, din eroare, nu am publicat-o, însă sper să țin minte în sezonul vișinelor, că e tare simplă și accesibilă! Dacă aveți astfel de vișine în cămară, e momentul să le folosiți. Dacă nu aveți puteți folosi compot și fructe din compot. (Fără sâmburi, aș îndrăzni să spun, pentru a evita accidentele!)

Un alt sfat, zic eu util, este că, dacă nu aveți mascarpone sau vreți să îl înlocuiți pentru a scădea caloriile desertului, îl puteți înlocui cu 300 g de iaurt de fructe, în cazul nostru de vișine. Crema se va întări perfect, nu are nevoie de gelatină. O astfel de cremă am folosit aici.

Am turnat sucul de fructe într-un bol și am înmuiat rapid primul rând de pișcoturi (6), apoi le-am așezat în tavă. Peste pișcoturi am presărat aproximativ două linguri de vișine scurse de suc.

Pentru cremă am mixat smântâna pentru frișcă cu două linguri de eritriol (puteți folosi zahăr, eu am vrut să scutesc câteva calorii!) și, când a devenit relativ fermă, am adăugat mascarponele și am continuat să mixez încă un minut. Atenție, crema se poate tăia dacă o mixați excesiv, ea oricum se mai întărește la frigider!

Peste stratul de pișcoturi și vișine am pus aproximativ jumătate de cremă, apoi încă un strat (6) pișcoturi însiropate, vișine și restul de cremă. Am nivelat și am decorat cu fulgi de ciocolată, crocant de migdale, vișine din sirop și zmeură proaspătă.

Prăjitura are nevoie să stea la rece minimum 4 ore înainte de servire (preferabil peste noapte!) pentru ca toate aromele să se împrietenească. Se taie ușor, se scot felii frumoase, mai subțirele sau mai generoase, după pofte și siluete!

Poftă bună!

Lasă un răspuns