Scrisoare pentru fiica mea. Primii 6 ani împreună.

Micuța mea,

Au trecut peste noi încă un an, încă o vară pe care o prinzi în ochii tăi albaștri și senini. Azi împlinești 6 ani și mi se pare că nu știu când au zburat zilele, anii și când ai devenit, din micuța mea bulină, o domnișorică frumoasă ce se pregătește de școală. Știam că toată lumea spune că timpul trece repede și copiii se grăbesc să crească, dar nu am crezut că este chiar așa: de la an la an, timpul nu îmi mai ajunge și am impresia că, dacă închid o clipă ochii, aș putea pierde ceva important din viețile voastre.

Este, bineînțeles, perioada aceea din an în care mă simt tot mai sensibilă și mai fragilă: ziua ta este și ziua noastră, ziua în care am devenit părinți și ziua în care viețile noastre au căpătat un sens nou. Scrisorile acestea sunt cadoul meu pentru tine, ca un dar nesfârșit. Îl vei aprecia pe măsură ce timpul va trece și va avea o nouă semnificație pentru fiecare etapă a vieții tale.

Uneori lucrurile sunt mai simplu de scris decât de spus, iar scrisul mai are un avantaj: poate astăzi, dacă ți-aș spune toate gândurile pe care le-am scris aici, nu ai înțelege mare lucru, dar această scrisoare o poți reciti ori de câte ori vei dori și, sper eu, îți poate fi alinare în vreun moment dificil.

Doamne, câte emoții am trăit împreună anul acesta…! Iubirea mea pentru tine, pui de om, este nesfârșită, crește odată cu tine, ca o haină magică pe care o poți purta întruna, indiferent de anotimp și care nu îți va rămâne mică niciodată! 

Dar, zic să o luăm de la început, ca să înțelegi ce vreau să spun!

Am păstrat multe dintre “tradițiile” noastre și în acest an: precum mersul la cinematograf (la desene, bineînțeles!), dormitul în 4 pe canapea în weekend (cu care în continuare oasele mele nu sunt tocmai de acord, dar sunt unele dintre cele mai liniștite seri, în care adorm cu respirațiile voastre pe post de cântec de leagăn), weekendurile cu activități ”speciale”, nu te supăra frate și jocul cu pinguinii, dar și câte un fotbal ocazional cu tine pe post de arbitru. (Cu reguli tare complicate!) 

A fost, pentru tine, un an al descoperirilor și al cunoașterii. Ai suferit dezamăgiri și ai trăit bucurii, te-ai simțit trădată în micile jocuri ale copilăriei și ai învățat câte ceva despre prietenie. Ești încă la început de drum, dar este important să știi că oamenii nu sunt mereu buni sau corecți și că, din păcate, de cele mai multe ori, nu îi poți schimba. Fiecare vine în viață cu propriul trecut și propria educație, iar acest lucru se reflectă în felul în care relaționează cu toți cei din jur. Prietenii nu sunt aceia a căror companie o cauți mereu, dar o primești ocazional, ci aceia care se găsesc lângă tine chiar și atunci când nu le-o ceri.

Nu ai nevoie să demonstrezi nimic nimănui. Valoarea ta radiază în ochii celor pentru care are importanță și este bine să ai încredere în tine, orice ar fi! 

Ai terminat grădinița anul acesta. Am clipit și, din gărgărița fălcoasă și peltică, puțin mai mare decât gentuța, ai devenit o fetiță gata să înfrunte provocările vieții de școlar. De când ați început repetițiile pentru serbarea de sfârșit de grădi și absolut de fiecare dată când aud acest cântec – https://www.youtube.com/watch?v=ZGcBBdmzyU4, ochii mi se umplu de lacrimi și inima nu își mai încape în piept de bucurie și de mândrie! Ștrumfilinca noastră, pe care parcă ieri am primit-o pentru prima dată în brațe, câștigă, zi după zi, mici bătălii de independență! Deja tânjesc după zilele în care aveai nevoie de mine mai mult decât astăzi, dar admir perseverența și determinarea cu care îți cucerești autonomia.

Crești o fetiță responsabilă și înțeleaptă, poate mai mult decât ar cere-o vârsta ta, așa că, te rog,  dă-ți timp să te bucuri de ceea ce primești de la copilăria ta, fă-ți bucurii și fii îngăduitoare cu tine însăți. Sunt sfaturi valabile și acum, dar și mult mai târziu în viață, când poate vei înțelege diferit sensul a ceea ce îți scriu azi. Nu te grăbi și trăiește zilele pe rând, sunt momente pe care nu le vei mai întâlni, așa că ia tot ce poți din aceste clipe!

Sunt mândră de tine și de inocența ta, de felul în care cauți să vezi ceea ce este bun în fiecare lucru, de sensibilitatea și compasiunea ta. Sper să reușești să îți păstrezi bunătatea, indiferent de cărările pe care te va purta viața. Lumea, văzută prin ochii tăi, are un aer de basm și mă rog să nu pierzi asta! Mă cutremur la gândul că poate nu voi ajunge să fiu lângă tine în toate momentele vieții tale, dar sper că tot ceea ce îți dăruiesc să dăinuiască și să te înconjoare pentru totdeauna. 

Felul în care ne privești uneori, pe tatăl tău sau pe mine, ne dă aripi. Știu că ți se pare că putem așeza și luna pe cer, lucru care ne dă, în ochii voștri de copii, o putere de eroi! Într-o zi, care știu că pândește de după colț, vei realiza că nu suntem nici atât de deștepți și nici atât de puternici pe cât ne vedeți acum, iar pentru atunci nu îmi doresc decât să fiți blânzi cu noi! Și, în ciuda faptului că nu suntem nici măcar aproape de a fi perfecți, să știi că ne străduim, în fiecare zi și facem exerciții cu noi înșine, dar și cu voi, mai ales că atât tu, cât și Prâslea, aveți darul de a apăsa toate butoanele (știute și neștiute) ale meniului nostru de comandă, iar uneori mai descoperiți și erori!

Ești o soră minunată și o adevărată eroină în ochii fratelui tău. Când vă aud seara, chicotind la un desen sau distrându-vă la unul dintre jocurile inventate de voi, realizez că facem o treabă bună ca părinți. Așa cum v-am mai spus, atâta timp cât vă veți avea unul pe celălalt, nu veți fi niciodată fără prieteni, iar legătura voastră va dăinui pentru totdeauna, cu mult după ce tatăl tău și cu mine nu vom mai fi.

Ca noutate, ați început să mergeți la înot și vă descurcați foarte bine, cu stângăcii și frici, dar și curaj cât inimile voastre, așa cum le stă bine unor copii. Uneori uit că sunteți totuși mici și poate am pretenții exagerate de la voi, dar, crede-mă, fiecare reușită a voastră, fiecare pas către un mic vis împlinit, îmi umple inima de fericire și de mândrie că sunt mama voastră.

În continuare ești pasionată de dinozauri și stele, subiecte grele pe care le-ai predat cu tact și către Prâslea care, de altfel, încă spune “apolitană”, în loc de ”napolitană”, dar pronunță fără ezitare ”pterodactil”, ”triceraptor” sau ”stegozaur”. Și mai impresionant este că voi știți care este fiecare, ce semne distinctive are, care este ierbivor și care nu, lucruri pe care eu încă nu le-am învățat.

Ca orice mamă, am un repertoriu infinit de sfaturi, deci ai răbdare să le citești si pe următoarele patru:

  1. Să nu îți pierzi niciodată încrederea. În omenire, în tine însăți, în speranța unei lumi mai bune. Dumnezeu va găsi întotdeauna calea pentru alegerile tale. Nici eu nu m-am descurcat bine întotdeauna, dar chiar și când am meritat mai puțin, Dumnezeu mi-a dat un dar neprețuit: pe tine.
  2. Niciodată să nu renunți la visele tale. Poate ți se va părea imposibil, dar crede-mă că nu vei ști de ce ești capabilă, până nu vei avea curajul să încerci. Indiferent dacă vorbim despre cel mai înalt tobogan sau cel mai înalt vârf de munte, principiul este același: nu spune că nu poți, până nu încerci. Uneori vei da greș. Este natural să greșești. Dar, de fiecare dată, fii pregătită să încerci din nou! Stând și așteptând să se întâmple nu vei ajunge nicăieri. Dă-ți voie să ai vise mărețe și muncește pentru ele! Luptă pentru ceea ce îți face inima fericită, indiferent de lucrurile care îți stau în cale. 
  3. Niciodată să nu spui că nu ești suficient de bună! Ești cea mai bună. Ești perfectă fix așa cum ești! Viața te va purta în situații care îți vor arăta cât de puternică ești. Trebuie doar să crezi în tine, măcar atât pe cât cred eu.
  4. Niciodată să nu spui niciodată. Pentru că, dacă o vei face, vor fi uși care se vor închide. Rămâi mereu cu mintea deschisă, caută oportunități și profită de ele, viața este prea frumoasă pentru a avea regrete.

Când ai 6 ani, doar cerul este limita. Visezi cu ochii deschiși și crezi în ceea ce visezi. Azi ești o prințesă-cavaler, mâine ești fantoma-păianjen sau una dintre țestoasele ninja, mereu în căutarea unei noi aventuri, urmată îndeaproape de cel mai bun prieten al tău și ucenicul tuturor jocurilor tale, fratele tău. În tot acest timp, noi, părinții, veghem asupra voastră și avem grijă ca visele să nu se termine niciodată, iar aventura să continue iar și iar. De fapt, așa ne imaginăm că vom face pentru tot restul zilelor noastre, al căror sens îl dați voi.

Sper să fiu mama pe care ți-o dorești, acum și întotdeauna, brațele mele vor fi întotdeauna suficient de mari să te cuprindă, iar pieptul meu va mirosi a casă.

Cu dragoste, 

Mama

26 de comentarii

  1. Isi face treaba acest univers, pentru a te transforma in copilul de ani precedenti. Nici tu nu vei fi lasata niciodata la iarba verde, fara alte responsabilitati. Dupa finalul cartilor pt copii, resturile reale te vor astepta: cate un prieten de al tau cu care vrea sa va puneti pe reparatii, cate o inima arsa, care incearca din rasputeri sa isi ascunda rani, relatii triste si de disperari si multe alte situatii care iti vor scoate sufletul din tine. Nici prin asta nu-i problema, doare amarnic de tare asta, cel mai mult de tot. Dar acum o sa te pregatim pentru asa ceva.

Lasă un răspuns