ALEVROPITA – PLĂCINTĂ CU FETA

Bine se mai pricep grecii la mâncăruri! Din câteva ingrediente simple, dar de calitate, ies niște preparate extraordinar de savuroase!

Alevropita este denumită în Grecia și plăcintă leneșă pentru că nu întindem foi, nu facem nimic complicat. Turnăm aluat, apoi brânză și acoperim iarăși cu aluat. Un fel de plăcintă turnată! Rețeta nu conține drojdie, praf de copt sau bicarbonat, iar o porție are aproximativ 200 kcal.

Rezultatul? Absolut spectaculos, pe cuvânt! Gustul seamănă cu cel de merdenele românești, marginile sunt crocante, iar interiorul este plin de brânză gratinată.

Pentru preparare, am folosit făina mea preferată, Pambac tip 000, pe care v-o recomand și vouă cu drag.


Plăcinta trebuie să fie subțire, de aceea vă recomand să folosiți o tavă cu diametrul de 30 cm pentru ingredientele de mai jos:

INGREDIENTE (6 porții)

  • 150 g făină Pambac tip 000;

  • 240 ml lapte;

  • 2 ouă mici;

  • 50 g brânză proaspătă, bine scursă;

  • 150 g brânză feta;

  • 1 lingură greek spices;

  • Un praf de sare;

  • 20 g unt;

  • 40 ml de apă;

  • 2 linguri ulei de măsline.

Am pus cuptorul la încins la 210 grade. Între timp, am pregătit aluatul din lapte, un praf de sare, un ou și făina Pambac.

După ce cuptorul s-a încins bine, am stropit tava cu ulei de măsline și am dat-o la cuptor, să se încingă, pentru două minute. Acest pas vă va ajuta să obțineți o crustă crocantă! Nu săriți această etapă, dar fiți cu ochii pe tavă, uleiul trebuie să se încingă, dar nu să fumege!

Am scos tava încinsă, am turnat 2/3 de aluat, am sfărâmat brânza și am presărat-o peste stratul de aluat. Peste brânză am pus o lingură generoasă de condimente grecești.
În treimea de aluat rămas am adăugat un ou și 40 ml de apă, am omogenizat și l-am turnat peste brânză. Al doilea strat de aluat nu va îmbrăca petfect stratul de brânză, aceasta este și ideea!

Deasupra am tăiat câteva bucățele de unt, apoi am dat plăcinta la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenește bine.

Este foarte versatilă, se potrivește la mic dejun cu ouă ochiuri sau lapte bătut, la prânz ori cină lângă o salată grecească sau chiar la gustare. Totodată, se poate lua la pachet, păstrându-se delicioasă pentru 3-4 zile.

Mie îmi place fierbinte, întrucât marginile tind să se înmoaie puțin după răcire, însă se poate păstra la frigider și se poate încălzi în sandwich maker ori pe grill, înainte de servire.

Dacă vă plac merdenelele noastre, veți iubi această plăcintă, din ingrediente puține, simple și atât de rapid de preparat!

Poftă bună!

Lasă un răspuns