BISCUIȚI DE CASĂ SAU CU CE NE MAI ÎNDELETNICIM ÎN VREME DE PANDEMIE

În acest articol nu am de gând să vă dau sfaturi sau să deplâng situația, cred că sunteți sătui să citiți articole pe temele astea. Ei bine, acest articol se adresează, în special, părinților în căutarea unor idei miraculoase de ținut copiii ocupați, cuminți și concentrați. Glumesc, nu veți citi nimic de genul acesta.

V-am mai povestit, noi avem două exemplare de omuleți care seamănă cu noi: Ștrumfilinca, 2 ani și 8 luni și Prâslea, aproape 10 luni. Viața cu ei doi este încântătoare, dar când suntem doar noi cu ei, 24/24, fără plimbare, fără parc și fără bunici lucrurile devin serioase, iar imaginația ne este pusă serios la încercare.

Și cum să îi ținem ocupați, hrăniți, curați, să le cultivăm inteligența, bunătatea și toate celelalte calități și virtuți fără a-i scoate deloc-deloc din casă? Sincer? Nu știu.

De vreo câteva zile, Ștrumfilinca declară în fiecare zi că “a fo’t o zi mi’una’ta” sau “a fo’t cea ma’ bună zi”, semn că reușim cumva să o scoatem la capăt cu micii năzdrăvani, ba chiar primim și aprecieri pentru asta. Don’t ask, please. 🙄
Viața noastră nu era cu mult diferită nici înainte de izolare, doar că ieșeam la plimbare cu copiii și mergeam la cumpărături. A, și se găseau drojdie și mălai în rafturile magazinelor!


Prâslea este încă foarte mic și se mulțumește să guste toate obiectele pe care le întâlnește, se plictisește repede de jucării, fiind mult mai atras de un bidon gol sau ceva-orice care aparține sau se află la soră-sa în mână. Cumva, pot spune că scap ușor cu el: pe șoldul meu sau în marsupiu, participă la toate activitățile casnice, cu ochi critic și încurajări de tipul “ghe-ghe”.

Ei bine, Ștrumfilnca nu mai este chiar atât de mică și are nevoie de distracție. Colorăm, desenăm, pictăm, ne uităn la desene (stop! Mămicile ai căror copii nu se uită niciodată la desene să nu mai citească, mă rușinez, zău! Și eu eram o mamă perfectă înainte de a avea copii), ne machiem și demachiem imaginar cu trusa de jucărie, am consultat toate păpușile care au mâncat tort de ciocolată, au sărit în pat și apoi au mâncat iar tort de ciocolată, ne jucăm v-ați ascunselea, facem concurs de talente (nu, vă rog, nu întrebați nimic despre asta), cântăm, numărăm, spunem poezii, facem mâncare imaginară și mâncare adevărată. Cred că doar ce v-am descris vreo două ore din viața noastră, dar adăugați așa, să fie, și un tantrum mai mic sau mai mare (da, “the terrible two” îi zic specialiștii sau un fel de mica adolescență, iar eu credeam că abia la 16 putem avea probleme!).

Zilele trecute a fost extrem de fericită și nu mai contenea cu mulțumirile când îi improvizase taică-su un “poctogan” (n.r. A se citi topogan) din pernele canapelei, iar ea se simțea ca într-un parc de distracții și îl invita până și pe frate-su să participe la montagne-russe-ul de sufragerie.

Mai ieri, m-a întrebat când facem și noi biscuiți ca Bobița (personaj de desene – dacă dați ochii peste cap, ați citit pe propria răspundere, eu v-am zis de mult să vă opriți). Așadar, ne-am pus pe treabă, fără baghetă magică și vă invitâm să vedeți ce a ieșit:

INGREDIENTE

 • 300 g făină;

 • 150 g unt/untură;

 • 75 g zahăr;

 • 1 plic de zahăr vanilat bourbon;

 • 1/2 plic de praf de copt.

Dacă aveți copii cărora nu le oferiți încă zahăr, îl puteți omite, fără probleme. Totuși, puneți puțină pudră de vanilie pentru aromă.

De data aceasta, vă voi da două variante de preparare. A mea și a Ștrumfilincăi. Vedeți voi care vi se potrivește mai bine.

INDICAȚII

 • Am lăsat untul cam 10 minute la temperatura camerei. Eu am folosit un amestec, de 100 g unt și 50 g untură.
 • Am pus toate ingredientele într-un bol, apoi am amestecat până am format un aluat. L-am transferat pe masa de lucru, am chemat-o pe Ștrumfilnca și ne-am apucat de treabă, cot la cot.
 • Am întins aluatul cu sucitorul și am decupat forme pe care le-am mutat, cu grijă, într-o tavă pregătită cu hârtie de copt.
  La final, am pensulat biscuiții cu puțină apă și i-am decorat, după plac. Ștrumfilinca cu fluturași din zahăr, iar eu cu alune mărunțite, ca să se potrivească cu Nutella. (Shh, ea nu știe nimic! 🤫)
 • Am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 20 de minute, până ce s-au rumenit frumos.
  După coacere, i-am transferat pe un grătar de prăjituri, până la răcirea completă.

Dacă vă este ceva neclar, vă las aici și indicațiile Ștrumfilincăi:

Nouâ ne-a plăcut tare să bucătărim, așa că vă invităm și pe voi să testați rețeta noastră.

Poftă bună și să fim sănătoși!

#totulvafibine

P.S. Mulțumim, Bogdan, pentru montaj! 🤗

Lasă un răspuns