BLAT DE TORT CU VANILIE, CARDAMOM ȘI COAJĂ DE PORTOCALĂ

I-am putea spune blat de tort pentru iarnă, întrucât aromele lui bogate se asortează bine cu iarna și preferințele noastre adaptate ingredientelor pe care le găsim ușor. Da, e drept, găsim și căpșune iarna, dar ce gust are un tort de căpșune iarna?

Așadar, pentru torturile de sezon, vă propun un blat de casă aromat care se potrivește bine și cu cremele de vanilie, dar și cu cele de ciocolată.

INGREDIENTE

  • 180 g făină;

  • 180 g zahăr;

  • 6 ouă;

  • 1 plic de zahăr vanilat;

  • 1 lingură cardamom sau după gust;

  • 2 linguri coajă confiată de portocale;

  • 2 linguri de ulei;

  • un praf de sare

  • 1 linguriță de praf de copt; (opțional).

Am separat ouăle, am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, apoi am continuat să mixez albușurile cu 100 g de zahăr până am obținut o bezea fermă și lucioasă. Separat, am mixat gălbenușurile cu restul de zahăr, zahărul vanilat și uleiul, apoi am încorporat bezeaua, împreună cu făina și cardamomul măcinat, cu ajutorul unei spatule, prin mișcări largi, de sus în jos, păstrând compoziția aerată. La final, când aluatul este omogen, am adăugat și coaja de portocală.

Am transferal aluatul într-o formă cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt și am pus blatul în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, pentru 35-40 de minute, până trece testul scobitorii.

După coacere, am lăsat blatul la răcit pe un grătar pentru prăjituri, apoi l-am feliat. Se poate felia în 2 sau chiar 3, în funcție de cantitatea de cremă pe care doriți să o folosiți. Eu prefer crema în detrimentul blatului, deci întotdeauna mai multă cremă înseamnă mai bun!

Lasă un răspuns