CHEC CU NUCI ȘI STAFIDE

Niciodată nu strică o rețetă de chec în plus, nu-i așa? Și mai ales o rețetă de chec umed, aromat, plin de nuci și stafide. Alte rețete de chec găsiți aici.

Vă spun din capul locului că nu mă prea împac cu checul clasic, nu am găsit nicio rețetă care să mă facă să spun “wow!” Așadar, am adaptat și îmbogățit rețetele, astfel încât să obțin o textură umedă și delicioasă, pornind de la ingredientele de bază.

Pentru o textură exact pe gustul meu am folosit făină Pambac tip 000, una dintre cele mai fine de pe piață, pe care o recomand și pentru voi!

INGREDIENTE

  • 200 g făină Pambac, tip 000;

  • 100 g zahăr brun;

  • 40 ml sirop de arțar;

  • 150 g unt la temperatura camerei;

  • 4 ouă mari;

  • 1 lingură extract de vanilie/un plic de zahăr vanilat;

  • Un plic praf de copt;

  • un praf de sare;

  • 120 g mix de nuci și stafide.

Am folosit pentru preparare un bol și o spatulă: fără mixer, fără bătăi de cap. Am frecat untul moale cu zahărul, siropul, vanilia, sarea și ouăle până ce am obținut o cremă omogenă. Dacă ouăle sunt mici, puteți pune 5. Ca idee, ouăle folosite de mine aveau în jur de 60 g.
Am adăugat făina și praful de copt, am amestecat cât să se omogenizeze, apoi am adăugat mixul de nuci mărunțite și stafide și le-am încorporat. Eu am pus nuci românești, nuci pecan și stafide brune. Puteți pune și alune de pădure, migdale, nuci de macadamia, goji, merișoare ori alte fructe uscate, după preferințe, în funcție de ce aveți în casă.

Am tapetat o formă de chec cu hârtie de copt și am încins cuptorul la 180 de grade.

Am răsturnat compoziția și am nivelat-o, apoi am dat checul la cuptor pentru 50 de minute. (Timpul poate varia ușor, în funcție de cuptor, deci faceți testul scobitorii).

După coacere, am lăsat checul la răcit pe un grătar pentru prăjituri și l-am feliat după răcirea completă.

Checul se păstrează perfect pentru 4-5 zile, acoperit cu hârtie sau în recipient pentru prăjituri, cu capac.

Este bun dimineața, la micul dejun, lângă ceai, cafea sau lapte, merge la pachetul pentru școală sau birou, este bun de luat și în excursii sau la picnic. Totodată, pentru un desert inedit, puteți tăia checul în jumătate, pe lung, și îl puteți umple cu cremă de vanilie și fructe sau cremă de mascarpone și frișcă.

Pe cuvânt, este delicios în orice combinație vă hotărâți să îl savurați și nu știu cum de am omis să postez rețeta aceasta până acum.

Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă. Poftă bună!

Lasă un răspuns