Checurile sărate fac parte din categoria aperitivelor mele preferate. Se pot servi la mese de sărbătoare pe platouri, tăiate în felii sau cubulețe ori se pot savura în zile obișnuite la mic dejun ori gustări.

Totodată, checul sărat poate reprezenta o masă pe fugă, lângă o salată și este absolut perfect pentru a fi luat la pachet, la școală sau la birou.
Pentru pregătirea acestui chec am folosit făină Pambac, tip 000, întrucât aluatul este undeva la limita dintre pâine și prăjitură, având o consistență un pic mai densă, însă fiind suficient de puternic pentru a susține umplutura: cașcaval, șuncă și măsline.

El merge personalizat după gusturile voastre, deși eu spun că am găsit combinația perfectă de ingrediente. Puteți folosi în loc de măsline roșii uscate sau ardei gras, în loc de șuncă puteți pune bucățele de pui gătit sau somon afumat, iar cașcavalul este la alegere: cheddar, emmentaller, massadamer, gouda, etc.

INGREDIENTE
155 g făină Pambac tip 000;
60 ml de lapte;
3 ouă mari;
100 g măsline;
100 g șuncă;
100 g cașcaval (eu am folosit gouda)
30 ml ulei de măsline;
1 linguriță praf de copt;
Piper și verdețuri mediteraneene.
Am încins cuptorul la 180 de grade. Am ras cașcavalul, am tăiat șunca în cubulețe mici și am scurs măslinele feliate.
Într-un bol, am pus restul ingredientelor: ouăle, uleiul, laptele, făina, praful de copt, verdețurile și piperul. Am omogenizat cu un tel, am adăugat umplutura, apoi, cu o spatulă, am încorporat-o în aluat.
Vă recomand să nu adăugați sare, compoziția este deja suficient de sărată, însă este chestiune de gust.


Am pulverizat spray pentru gătit într-o tavă de chec antiaderentă (puteți folosi și hârtie de copt), apoi am răsturnat compoziția și am dat tava la cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 40-45 de minute. (Până se rumenește și trece testul scobitorii).

După coacere, am scos checul din tavă și l-am lăsat să se răcească pe un grătar.
Checul rezistă bine la frigider pentru 4-5 zile.
Alte idei pentru aperitive găsiți aici.
Poftă bună!