M-am tot gândit la un desert festiv cu următoarele caracteristici: să fie lejer, nu foarte caloric, fresh și delicios, dar fără prea mult efort. Ei bine, aceasta este rețeta câștigătoare! O cupă are în jur de 250 kcal, este răcoritor și delicios, perfect după o masă de sărbătoare! Ca să nu mai spun cât de fain arată, fără decoruri complicate!
INGREDIENTE (6 porții)
2 gălbenușuri;
250 ml lapte;
1 lingură de amidon;
70 g zahăr;
200 ml smântână pentru frișcă;
6 pișcoturi de șampanie;
1 conservă de compot cu fructe exotice;
10 g gelatină;
1 linguriță pastă de vanilie/1 plic de zahăr vanilat.
Am pus gelatina la hidratat în 50 ml de lapte.
Am pus într-o strecurătoare fructele din compot (eventual, le mai mărunțiți) și am păstrat sucul. Eu am folosit un compot de ananas, papaya și guava.
Am mixat gălbenușurile (albușurile le păstrăm la congelator pentru pavlova) cu zahărul și vanilia, apoi am încorporat restul de lapte și amidonul. Am transferat totul într-o crăticioară și am pus pe foc mic, până se îngroașă, amestecând constant.
După ce am obținut budinca, am stins focul și am lăsat la răcorit 5-10 minute, amestecând ocazional, să nu prindă pojghiță.
Am adăugat în cremă gelatina hidratată, am omogenizat bine de tot, apoi am lăsat crema să ajungă la temperatura camerei, amestecând din când în când în ea. (Aprox. 30 de minute).
Am pregătit cupele: pentru fiecare cupă am folosit câte un pișcot înmuiat în compot și aprox. 1/6 din fructe.
Am bătut frișca și am încorporat-o puțin câte puțin în crema de vanilie răcită, după care am turnat crema peste pișcoturi și fructe. Am ornat cu decor din ciocolată albă și crocant de alune.
Am acoperit cupele cu folie alimentară și le-am dat la frigider până la servire. (Minimum 6 ore!)
Este cea mai simplă variantă de tort diplomat, gata porționată! Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă!
Rețeta de tort diplomat o găsiți aici, iar aici găsiți alte idei de desert la pahar.
Poftă bună!