DULCE DE LECHE (DULCEAȚĂ DE LAPTE)

Dulce de leche, zisă pe românește dulceață de lapte, este o rețetă originară din America de Sud și preluată în toată lumea. Seamănă cu sosul caramel și se obține prin fierberea laptelui cu zahăr pentru un timp îndelungat. (2-3 ore). Se poate mânca direct cu lingura, poate fi topping pentru diverse deserturi sau ingredient principal pentru creme. Să văd dacă ghiciți la ce voi folosi dulceața!

Voi știți că îmi place mult să gătesc, dar știți și că am doi copii mici, iar timpul este extrem de prețios. Nu am timp să stau 2-3 ore cu lingura în mână lângă aragaz să fac dulceață de lapte, așa că folosesc scurtături. Am 3 soluții pentru dulceață rapidă de lapte din conserve de lapte condensat:

  1. La multicooker, în 40 de minute, funcția de gătire sub presiune, treapta high. Aceasta este varianta care îmi place cel mai mult. Puneți 1, 2 sau câte conserve vreți în vasul multicooker-ului, aveți grijă ca apa să le acopere bine (măcar două degete peste conserve) și setați programul de gătire sub presiune, treapta high, pentru 40 de minute. Între timp, faceți orice altceva, aparatul nu are nevoie de supraveghere. Vă recomand să curățați conservele de ambalaj și lipici, întrucât se dezintegrează la fiert și veți avea de furcă la curățat vasul aparatului. După fierbere, lăsați conserva să se răcească foarte bine, altfel riscați să vă opăriți cu lavă dulce.
  2. La slow cooker pentru 8-10 ore: dacă nu aveți un aparat care să gătească sub presiune, le puneți la slow cooker pentru 8-10 ore, urmând aceleași reguli de mai sus: curățați conservele și le lăsați bine să se răcească după fierbere.
  3. Pe foc, în jur de 3 ore, dar cu supraveghere minimă: puneți conserva/conservele la fiert într-o oală încăpătoare, la foc mic. Fierberea durează cam 3 ore, asigurându-vă, din când în când, că este apa suficientă în oală. Dacă apa scade, completați.


După ce conservele sunt răcite bine de tot, vă puteți bucura de extraordinar de savuroasa dulceață de lapte sau o puteți folosi în deserturile preferate!
Eu am pregătit dulceața după metoda prezentată la punctul 1.

Spor la treabă!

Un comentariu

Lasă un răspuns