Aceasta nu este o adevărată rețetă, ci mai degrabă o idee despre care am mai pomenit și în alte postări. Nu trebuie să aruncăm mâncare: cumpărăm cât avem nevoie, planificăm mesele, nu mergem flămânzi la cumpărături, gătim acasă, congelăm, etc. Soluții sunt multe pentru a mânca bine și sănătos, fără a face risipă!
Așadar, dacă ați copt prea multe brioșe sau vă rămâne chec nemâncat, primul pas este să congelați cât alimentele sunt încă proaspete. Acest lucru vă dă răgaz să vă gândiți cum, când și la ce le puteți folosi.
De exemplu, brioșele se păstrează perfect în congelator până la o lună. Când doriți să le consumați, fie le lăsați în frigider peste noapte, fie 1-2 ore la temperatura camerei. Le puteți mânca exact așa sau le puteți încălzi pentru câteva secunde la microunde. Vor fi ca proaspăt scoase din cuptor! Uneori, coc intenționat mai multe pentru zilele în care nu am timp sau chef să aprind cuptorul!
Aceeași regulă se aplică și pentru chec, pandișpan, blat de tort, negresă, cozonac, plăcinte, etc. În general, prăjiturile care conțin brânză nu sunt la fel după congelare, schimbându-și puțin textura. În rest, cam totul se poate congela!
Povestea “rețetei” de astăzi a fost cam așa: am primit un pandișpan, dar noi nu prea mâncăm, mai ales acum când am tot testat rețete de înghețată. Așadar, o parte l-am folosit la ïnghețata “Nutella Cheesecake” și o parte l-am băgat la congelator, feliat, învelit în hârtie, apoi pus în pungă pentru congelator.
Astăzi i-a venit rândul să se transforme într-un delicios desert cu cremă de frișcă și iaurt.
INGREDIENTE
8 felii de pandișpan;
400 g iaurt de căpșune;
200 ml smântână pentru frișcă;
2 linguri sirop de curmale.
Am bătut smântâna în frișcă semitare, am adăugat apoi siropul de curmale și am continuat să mixez cam un minut. Puteți folosi orice îndulcitor doriți, după gust. Dacă folosiți zahăr, încercați să folosiți pudră, să se topească rapid în cremă. Am adăugat iaurtul, am mixat scurt pentru omogenizare și gata crema! Puteți folosi iaurt cu orice fel de fructe sau iaurt simplu și adăugați dulceață sau suplimentați cantitatea de zahăr, cum vreți. Nu este necesară gelatina, crema are ținută și se va întări bine la rece.
Am folosit o tavă de chec pentru montarea prăjiturii: am pus un strat de felii de pandișpan, unul de cremă, iar pandișpan și încă un strat de cremă. Am decorat cu firimituri de pandișpan, dar voi puteți folosi și fructe proaspete, ciocolată, fulgi de migdale sau să creați un efect marmorat din dulceață ori cremă de ciocolată.
Pandișpanul nu are nevoie să fie însiropat, va trage din umiditatea cremei. Desertul ar trebui să stea la frigider 6-8 ore (sau mai bine peste noapte), înainte de feliere și servire.
Sper să testați ideea și să vă folosească!
Poftă bună!
[…] Și vă mai dau o idee… dacă rămâne nemâncat, îl puteți transforma în prăjitură, după rețeta de aici. […]
[…] Un alt sfat, zic eu util, este că, dacă nu aveți mascarpone sau vreți să îl înlocuiți pentru a scădea caloriile desertului, îl puteți înlocui cu 300 g de iaurt de fructe, în cazul nostru de vișine. Crema se va întări perfect, nu are nevoie de gelatină. O astfel de cremă am folosit aici. […]
[…] Alte rețete de prăjituri cu fructe găsiți aici. Și, vă reamintesc că, dacă vă rămâne pandișpan nemâncat, îl puteți transforma oricând într-o altă prăjitură delicioasă și însiropată, urmând această rețetă. […]
[…] în caz că nu mai aveți chef să îl mâncați ca atare, îl puteți transforma oricând într-o prăjitură însiropată, după rețeta de […]