Toată lumea din Galați cunoaște gogoșeria din centru, de lângă poștă. Cred că e singurul loc din oraș unde se mai fac gogoși simple, pudrate cu zahăr. Deunăzi am avut treabă în zonă, iar mirosul acela m-a urmărit toată ziua. Nu am cumpărat, dar mi-a rămas gândul la ele, așa că trebuia să fac și eu, dar cum voiam să le servim la micul dejun, nu aveam timp de dospire. Dar mi-am amintit altă rețetă de gogoși rapide, extrem de iubite în copilărie: minciunele sau fundițe.

Se fac repede de tot, aluatul nu are nevoie de timp de dospire, conțin iaurt, ouă și făină, nu se îmbibă cu ulei, merg mâncate simple, pudrate cu zahăr sau cu gem, ciocolată ori iaurt, după preferințe. Și, da, mi-am făcut pofta de gogoși! 😀

INGREDIENTE
350-375 g făină;
2 ouă;
200 g iaurt;
2 linguri de zahăr;
1 linguriță coajă rasă de lămâie;
1/2 linguriță de bicarbonat;
Un praf de sare.
- Extra:
Ulei pentru prăjit;
Zahăr pudră.
Am frământat aluatul parțial în mașina de pâine, parțial pe planșeta înfăinată. Vă recomand să îl frământați manual, eu l-am luat din mașină pentru că dura prea mult. Aluatul trebuie să fie neted și nelipicios. Începeți cu 350 g de făină și adăugați, la nevoie, dar nu mai mult de 25-30 g, întrucât trebuie să fie pufoase, nu îndesate.
Am înfăinat ușor planșeta de lucru și am întins o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm. (Vor crește mult la prăjit!). Am porționat aluatul și, în mijlocul fiecărei bucăți am făcut o crestătură, prin care vom răsuci gogoșile.
Am pus la încins uleiul într-o oală micuță de fontă și, între timp, am răsucit minciunele, trecând un capăt al aluatului prin crestătura făcută în mijloc.
După ce uleiul s-a încins bine, am redus focul la minimum și am pus gogoșile la prăjit, fără a le înghesui. Acestea se umflă frumos, le-am rumenit bine pe ambele părți, apoi le-am scos, cu o spatulă, pe prosoape de hârtie, pentru a se scurge excesul de ulei.
Le-am pudrat cu zahăr și le-am servit imediat. Ele sunt bune și reci, chiar și a doua zi, iaurtul nu le lasă să se usuce, dar perfecte sunt imediat după prăjire.
Au gust și miros de copilărie! Alte rețete de gogoși găsiți aici.
