CHEC MARMORAT CU NECTARINE

Checul este unul dintre acele deserturi simple, ieftine si rapide cu care am crescut. Pe site găsiți aici multe alte rețete de chec din care să alegeți, când vreți să îi răsfățați pe cei dragi cu un desert simplu de casă. Pentru că, nu-i așa, nicio prăjitură din comerț nu poate egala gustul prăjiturilor coapte acasă!

Checul de astăzi nu are nimic simandicos: ouă, făină, zahăr, unt și arome. Eu am pus nectarine, dar puteți folosi orice fructe doriți. Se face rapid, fără efort, este o rețetă atât pentru începători, cât și pentru avansați!

INGREDIENTE

  • 5 ouă;

  • 75 g făină;

  • 75 g zahăr;

  • 1 lingură de cacao;

  • 45 g unt topit;

  • 1 plic de zahăr vanilat;

  • 1/2 linguriță coajă rasă de portocală;

  • 1/2 linguriță praf de copt (opțional)

  • 1 lingură de zahăr brun;

  • 3 nectarine tăiate cubulețe;

  • un praf de sare;

  • Zahăr pudră pentru ornat.

Am încins cuptorul la 180 de grade pentru că treaba merge rapid, am spălat nectarinele, le-am scos sâmburii și le-am tăiat cubulețe, apoi le-am tăvălit într-o lingură de făină.

Am separat ouăle și am bătut albușurile spumă cu un praf de sare, apoi am adăugat zahărul și am continuat să mixez până am obținut o bezea fermă.

Peste bezea am pus zahărul vanilat, coaja de portocală, untul topit și gălbenușurile, apoi am mixat scurt, cât să se încorporeze. Am adăugat făina pe care am încorporat-o cu o spatulă pentru a păstra compoziția aerată. Aluatul nu are nevoie de praf de copt dacă albușurile sunt corect bătute, dar dacă vreți să puneți, îl adăugați o dată cu făina.

Am transferat 1/3 din compoziție în alt bol și am amestecat-o cu o lingură de cacao, apoi am trecut la pusul aluatului în tavă. Eu am folosit o tavă antiaderentă, dar dacă tava voastră nu este antiaderentă, vă recomand să folosiți hârtie de copt.

Pentru a obține efectul marmorat, am pus în forma de chec, alternativ, câte o lingură de aluat cu cacao si una albă, până am pus totul în tavă.

Am pus fructele deasupra și, da, sunt multe, dar am vrut să fie chec cu fructe, corect? Unele vor pătrunde mai mult în aluat, altele vor rămâne deasupra, dar cert este că nu se vor duce la fund!

Peste fructe am presărat zahărul brun: acesta se va carameliza și va crea o crustă crocantă, absolut perfectă, deci nu îl omiteți!

Am dat tava cu chec la cuptor pentru 40-45 de minute, până a trecut testul scobitorii.

După coacere, am lăsat checul în tavă cam 2-3 minute, apoi l-am scos, cu grijă, și l-am lăsat la răcit pe un grătar de prăjituri. Checul se feliază rece!

Este foarte bun, le place copiilor, iar combinația cu fructe dulci-acrișoare face tot deliciul! Zic să îl încercați, nu aveți cum să dați greș! Rezistă bine 2-3 zile la temperatura camerei sau chiar mai mult dacă îl păstrați în frigider și, în caz că nu mai aveți chef să îl mâncați ca atare, îl puteți transforma oricând într-o prăjitură însiropată, după rețeta de aici.

Poftă bună!

Lasă un răspuns