Nu cred că este cineva care să spună că nu îi plac gogoșile. E drept, le evităm și le mâncăm rar pentru că nu sunt tocmai sănătoase și au multe calorii, dar, din când în când, merită să uităm de restricții și să revenim la gustul copilăriei.

Gogoșile de astăzi sunt de inspirație rusească, dar rețeta a suferit numeroase modificări, fiind adaptată în mai toată lumea: de la oladii la apple fritters, cum le spun americanii.

Astăzi vă las rețeta bunicii cu care ne încânta zilele toride de vară sau diminețile de iarnă, din ingrediente pe care le aveți în casă, fără drojdie și fără timpi de dospire. Aceste gogoși sunt cunoscute și sub numele de “gogoși cu lingura”. Pe site găsiți și variante dietetice de gogoși coapte, cât și rețeta clasică de gogoși dospite.

INGREDIENTE (20-25 de bucăți)
10 linguri de făină;
2 linguri de zahăr;
125-150 ml de apă;
2 mere mici rase;
1 ou;
Un praf de sare;
1 plic de zahăr vanilat;
1/2 de plic praf de copt;
Coajă rasă de lămâie;
Aprox. 500 ml de ulei pentru prăjit;
Zahăr pudră pentru pudrat, opțional.
Pregătirea aluatului durează 5 minute: puneți ingredientele uscate, apoi cele “umede” și radeți merele curățate direct în aluat, apoi amestecați totul. Gata aluatul!
Încingeți uleiul într-o cratiță mai adâncă și, când e gata de prăjit, lăsați focul mic.
Cu o lingură, puneți aluat în cratiță și prăjiți gogoșile pe ambele părți, până se rumenesc frumos. Scoateți gogoșile cu o spumieră pe o farfurie pregătită cu șervete de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei, apoi mutați-le într-un bol, pudrați-le cu zahăr, dacă vreți, și serviți-le cu cei dragi!

Vă spun și secretul meu: noi le-am servit ca răsfăț la micul dejun, iar mie mi-au plăcut, cel mai mult, cu o lingură zdravănă de skyr (în loc de smântână) și o lingură de dulceață de afine, pe principiul că, dacă tot mănânc gogoși prăjite, să aducă puțin cu papanașii! Tare bune au fost!
Poftă bună!