Gogoșile fac parte, fără doar și poate, din tradițiile noastre culinare. Am crescut cu gogoși, ne-am murdărit de zahăr pudră, le-am servit cu mare bucurie pe ulița copilăriei împreună cu prietenii de joacă, le știm mirosul, aromele și gustul pe de rost.
Gogoșile “adevărate” sunt prăjite în baie de ulei, ușor unsuroase și deloc prietenoase cu silueta. Iar când copiii cer gogoși, nu zic să îi privez de gustul celor prăjite tot timpul, însă am căutat să le ofer alternative la fel de delicioase, însă mai sănătoase. Rețeta de față se poate adapta ușor într-una baby friendly, renunțând sau reducând cantitățile de zahăr și sare, în funcție de vârsta celor mici.
Acum, nu pot susține că sunt o variantă grozavă de desert ori gustare, pentru că tot carbohidrați sunt, însă toți iubim carbohidrații, de la mic la mare și, din când în când, mâncați responsabil, nu sunt chiar atât de răi!
Gogoșile la cuptor sunt perfecte în ziua coacerii, așa că vă recomand să preparați o cantitate adaptată nevoilor voastre. Dacă vă rămân totuși, ele se pot încălzi ușor înainte de servire, păstrându-și pufoșenia și a doua zi.
Am preparat gogoșile cu făină Pambac tip 000 pentru un gust autentic românesc și un aluat perfect pufos! A, și un detaliu important, ca să nu vă mustre conștiința: o gogoșică în varianta preparată de mine are 65 kcal.
INGREDIENTE (16 bucăți)
160 g făină Pambac tip 000;
80 ml lapte călduț;
25 g unt topit;
25 g zahăr;
4 g drojdie uscată;
1 gălbenuș de ou;
1 linguriță extract de vanilie;
Un praf de sare;
1 lingură de unt topit și 25 g zahăr pudră, pentru decor;
Opțional, gem sau cremă de ciocolată pentru umplut;
Am pus ingredientele pentru aluat în cuva mașinii de pâine, întâi lichidele, apoi solidele și am frământat aproximativ 15 minute. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot, urmând să obțineți un aluat molcuț, dar nelipicios, asemănător celui pentru cozonac.
Am transferat aluatul frâmântat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit cam 70 de minute, acoperit cu folie alimentară. Dacă vă grăbiți, puteți încălzi cuptorul la 30 de grade și să puneți aluatul la dospit pentru 45 de minute.
După dospire, am întins (cu ajutorul Ștrumfilincăi!) o foaie de aproximativ 1,5 cm grosime, am decupat gogoșile și le-am așezat în tava unsă ușor cu spray pentru gătit. Am acoperit tava și am lăsat gogoșile să dospească iar pentru aproximativ o oră.
Am încins cuptorul la 190 de grade. Am copt gogoșile 8-10 minute, până se rumenesc frumos. După coacere, am uns fiecare gogoașă cu unt topit (folosind o pensulă), apoi le-am pudrat cu zahăr.
Opțional, dacă doriți, puteți umple gogoșile creând o crestătură în lateral, apoi, cu ajutorul unui poș, să puneți în fiecare câte o linguriță de gem sau cremă de ciocolată.
Sper să vă placă varianta mea de gogoși la cuptor și să o testați în bucătăriile voastre!
Poftă bună!
[…] lăsat recent rețeta mea de gogoși pufoase la cuptor, însă fiind un aluat dospit, timpii de așteptare sunt destul de lungi. M-am gândit, am pus […]
[…] Aceste gogoși sunt cunoscute și sub numele de “gogoși cu lingura”. Pe site găsiți și variante dietetice de gogoși coapte, cât și rețeta clasică de gogoși […]