LIPIE SIMPLĂ DE CASĂ (la cuptor)

Am zis că nu voi mai omite rețetele simple care pot fi de un real folos începătorilor în ale bucătăritului, cât și avansaților în căutare de idei simple și rapide. Ei bine, această lipie de casă se încadrează perfect în aceste condiții: aluat simplu din care puteți pregăti și foccacia sau pizza, de post, din apă, făină, sare și drojdie, în proporțiile care garantează reușite!

INGREDIENTE

  • 350 g făină albă;

  • 50 g făină integrală;

  • 250 ml apă călduță;

  • 5 g sare;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 10 ml ulei pentru uns.

Am pregătit aluatul la mașina de pâine, însă poate fi frământat manual sau la robot, după disponibilitate și preferințe. Am pus în cuva mașinii apa călduță, drojdia, făina și sarea. Am setat programul de frământat și am obținut un aluat molcuț pentru o lipie foarte pufoasă: nu adăugați făină în exces.
Am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să crească, la temperatura camerei, cam o oră.

Am mutat aluatul într-o tavâ rotundă, cu diametrul de 30 cm (unsă cu puțin ulei) și am încins cuptorul la 230 de grade. Am întins bine aluatul cu mâinile unse cu ulei, apoi am acoperit tava și am lăsat aluatul să crească în tavă cam 15-20 de minute, cât s-a încins bine cuptorul.

Am copt lipia pentru 20-25 de minute, până ce s-a rumenit. După coacere, am transferat-o pe un grătar de bucătărie să se răcorească. Am servit-o caldă și a fost minunată!

Poftă bună!

Lasă un răspuns