PÂINE ÎN STIL IRLANDEZ

Pâine aceasta nu este chiar ceea ce numim noi, în mod tradițional, pâine. Este mai mult decât atât, un răsfăț pentru mic dejun sau gustare, care se potrivește foarte bine cu unt, cremă de brânză, gem sau unt de arahide și fructe! Nu conține drojdie și nu o frământăm, dar ea este pufoasă, crescută și aerată.

Am folosit pentru această pâine făină tip 000 de la Pambac. Deși irlandezii o numesc pâine, aluatul nu este unul dospit cu drojdie, așa că am ales o făina perfectă pentru aluaturi mai pretențioase. În mod obișnuit, aleg făina tip 650 de la Pambac pentru pâine, dar rețeta de astăzi este diferită și vă recomand să folosiți făina tip 000 de la Pambac pentru un rezultat perfect!

INGREDIENTE

  • 450 g făină tip 000 Pambac;

  • 2 linguri de zahăr;

  • 1/2 lingură de bicarbonat;

  • 1 linguriță sare;

  • 100 g amestec fructe uscate (stafide, merisoare, coaja de portocala confiată);

  • 1 ou;

  • 1 linguriță amestec coajă de portocală și lămâie;

  • 300 ml butter milk.

Buttermilk este o specialitate de lapte fermentat pe care nu o găsim în magazinele noastre, dar foarte populară în străinătate. Pentru a obține buttermilk pentru această rețetă puneți 3 linguri de zeamă de lămâie peste lapte dulce și lăsați-l pentru 10 minute deoparte. Gata, problema rezolvată!

Separat, amestecăm toate ingredientele uscate: făina Pambac, zahărul, bicarbonatul, sarea, coaja de lămâie și portocală și fructele. Punem oul peste laptele acrit și îl batem, apoi turnăm tot amestecul peste ingredientele uscate. Omogenizăm ingredientele cu mâna sau cu o spatulă, până se formează o bilă de aluat. Nu frământăm deloc!

Mutăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și apoi îl crestăm adânc cu un cuțit bine ascuțit. E important să tăiați aluatul. Dacă nu îl tăiați, pâinea nu crește!

Am dat pâinea la cuptor pentru 30 de minute, la 200 de grade. După coacere, am lăsat pâinea să se răcorească pe un grătar de bucătărie.
Chiar dacâ mirosul este absolut irezistibil, lăsați-o măcar 20 de minute înainte de a rupe prima felie!

O puteți savura călduță cu unt, dulceață sau un pahar de lapte, e foarte bună și rece, în aceleași combinații, se poate reîncălzi ușor la toaster sau cuptor și, în caz că vă rămâne, o puteți congela pentru aproximativ o lună, își păstrează perfect gustul și textura.

Poftă bună!

Lasă un răspuns