PÂINE INTEGRALĂ CU SEMINȚE (1 kg)

După cum vă povesteam aici, am primit spre testare mașina de făcut pâine Tefal Pain et Tresors, PF 250135. Bucuroasă precum un copil care are o jucărie nouă, m-am pus pe încercat rețete. Aparatul îți dă posibilitatea să coci pâine de 500 g, 750 g sau 1 kg. De asemenea, poți alege cât de crocantă să fie coaja. Am ales, de data aceasta primul nivel din cele 3 existente, întrucât la nivelul al doilea mi s-a părut prea groasă coaja.
Am avut ajutor de nădejde în bucătărie, ștrumfilinca mi-a ținut paharul de măsurare și lingura cu dublu cap cu care vine mașina și m-a ajutat în obținerea cantităților exacte din rețetă.
INGREDIENTE:
– 355 ml apă;
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
– 1,5 lingurițe de sare;
– 3 lingurițe de zahăr;
– 240 g făină albă;
– 360 g făină integrală;
– 1 lingură lapte praf;
– 1,5 lingurițe drojdie uscată;
– semințe, după plac. (opțional)
Am pus ingredientele în ordinea menționată (cu excepția drojdiei și a semințelor) în cuva aparatului. Este important să respectați ordinea punerii ingredientelor, întâi lichidele, apoi solidele. 
Am adăugat drojdia și semințele în compartimentele dedicate, urmând ca aparatul să le ia la momentul la care consideră necesar. Am uitat să pozez când am pus semințele, compartimentul dedicat este cel care se vede în fotografie, lângă cel pentru drojdie.
Pain et Tresors oferă ca program de coacere pentru această rețetă varianta rapidă sau varianta clasică, diferența de timp dintre programe fiind de aproximativ 30 de minute. Am ales programul normal, nu era grabă. A durat aproximativ 2 ore și jumătate.
Mașina de făcut pâine de la Tefal are varianta de a programa cu până la 15 ore momentul la care să pornească aparatul. Adică pregătești de seara ingredientele, setezi programul potrivit, iar dimineața te trezești în miros de pâine proaspătă. Și ce miros…!
Am scos pâinea din cuvă, a ieșit foarte ușor datorită stratului antiaderent al vasului. Paleta de frământare era însă în pâine. Citisem despre acest aspect în manualul de funcționare.
În cutia aparatului există un cârlig special pentru această situație, cu care am scos paleta. Atenție când scoateți paleta, aceasta este foarte fierbinte!
Singurul inconvenient este că va exista o gaură în pâine și unele felii vor fi afectate, în partea de jos.
Am lăsat pâinea să se răcorească pe un grătar, altfel există riscul să transpire și să se umezească. Se feliază foarte bine, are un miez dens și coajă crocantă, exact ca pâinea coaptă în cuptor, de bunica.
Forma nu este grozavă ca atunci când modelezi coca înainte de a o pune în tavă, însă mie îmi place așa, pătrățoasă. 
Știu că părerile sunt împărțite în ceea ce privește coacerea pâinii la mașină vs. cuptor, însă pentru mine este o variantă mult mai comodă și sigură varianta coptului în mașină. Mi s-a întâmplat de mai multe ori, chiar și respectând riguros o rețetă, să nu fie perfect aluatul, ”mai pune apă”, ”mai pune făină”, ”mai pune ulei”, să nu crească suficient aluatul, ”a fost apa rece”, ”drojdia veche”, ”nu ai frământat suficient”, etc. Trebuie să admit, lucrul cu aluatul nu este chiar parte din pasiunea mea pentru gătit.
Pregătirea, cântărirea și amestecul ingredienteleor pentru mașina de pâine durează maximum 10 minute și asta doar dacă te miști foarte încet, în timp ce varianta clasică presupune frământat, dospit, iar frământat, modelat și copt. Nu am timpul acesta și chiar dacă l-aș avea prefer să îl folosesc în altă modalitate, iar mașina să facă pâine în locul meu. 
Încă un argument pro mașină de făcut pâine contra pâine din comerț este controlul riguros al ingredientelor, lipsa aditivilor și costul scăzut al pâinii făcute în casă.
Așadar, Tefal Pain et Tresors este potrivită în bucătăria noastră și reprezintă un real ajutor, după ștrumfilincă, bineînțeles. #buzztefalcooking

Lasă un răspuns