PÂINE PUFOASĂ CU LAPTE

Sunt o iubitoare de pâine, pe cât încerc să mă feresc de ea, pe atât visez la o felie pufoasă, cu coajă crocantă, unsă cu unt sau dulceață. Așadar, încerc să fiu echilibrată, să nu mănânc zilnic și să mănânc puțină. Dar când mănânc, să fie delicioasă și să întrunească toate condițiile unei iubitoare de pâine.

Această rețetă pe care v-o prezint astăzi este, de fapt, pentru o pâinică, cât să vă ajungă pentru niște sandvișuri grozave sau pentru o masă în familie. Dacă doriți să aveți 2-3 zile, dublați cantitățile.

Servings

4-6 porții

Prep time

60 min

Cooking time

50 min

INGREDIENTE

  • 300 g făină;

  • 180 ml lapte;

  • 40 g unt topit;

  • 5 g drojdie uscată;

  • 1/2 de linguriță de sare;

  • 1/2 de lingură de zahăr;

  • 1 gălbenuș de ou și 2 linguri de lapte pentru uns;

  • verdețuri uscate sau semințe, opțional.

INDICAȚII

  • Am pus toate ingredientele în cuva mașinii de pâine, întâi lichidele, apoi solidele, iar drojdia în compartimentul dedicat, am lăsat-o să frământe, apoi am transferat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să crească, la temperatura camerei, cam 45 de minute, acoperit cu folie alimentară. Puteți frământa aluatul și manual, dacă nu aveți un robot de bucătărie sau o mașină de pâine, cam 15-20 de minute.
  • După 45 de minute, am luat folia de pe aluat și l-am transferat pe blatul de lucru. Aluatul este foarte fain, se modelează foarte ușor.
  • Am împărțit aluatul în 3 bile aproximativ egale. Dacă doriți să fie perfecte, vă recomand să le cântăriți.
  • Am luat fiecare bucată de aluat și am întins-o ca în fotografie:
  • Am împăturit marginile, sus-jos:
  • Apoi, am format un rulou:
  • Am procedat în același fel și cu restul bucăților, apoi am pus rulourile într-o tavă pentru chec, tapetată cu hârtie de copt și am lăsat să crească la temperatura camerei cam 25 de minute.
  • Înainte de a introduce pâinea la cuptor, am uns-o cu gălbenuș amestecat cu lapte și am presărat deasupra semințe de susan. Puteți presăra verdețuri, sare sau orice alt fel de semințe, după plac.
  • Am dat la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 45-50 de minute, până s-a rumenit frumos. În cuptor, sub tava cu pâine, am avut un vas cu apă, astfel încât coaja să nu se întărească excesiv, ci să rămână crocantă.

Așadar, nu este deloc greu să faci pâine în casă, din ingrediente alese și controlate. Vă garantez: rețeta este o reușită sigură!

Poftă bună!

Lasă un răspuns