De când am dat peste această rețetă, gândul mi-a stat numai la pâinea sârbească. Așadar, am profitat de vremea mohorâtă, am adaptat rețeta și m-am pus pe frământat, iar rezultatul a fost fix ca în visele mele: o pâine superbă, cu coaja crocantă, miez minunat de pufos, aromă bogată de unt și, bonus, se desface singură în felii!
Vă avertizez că este o pâine muncită, care vă va răpi ceva timp, deși nu este deloc greu de preparat, dacă veți urma indicațiile de mai jos. Am folosit făină Pambac, ajutorul meu de încredere când vine vorba de aluaturi, pe care v-o recomand și vouă!
INGREDIENTE (o pâine cu diametrul de 26 cm – 12 felii)
400 g făină Pambac, tip 000;
250-270 ml de lapte;
8 g drojdie;
8 g sare;
80 g unt topit;
1 gălbenuș de ou;
Semințe de susan.
Am frământat aluatul în mașina de pâine. Am pus laptele călduț, drojdia, făina Pambac și sarea și am setat programul de frământare. Aluatul este elastic, ușor de manevrat și nelipicios. Îl puteți frământa și manual sau la robot. Vă recomand să începeți cu 250 ml de lapte și să adăugați, la nevoie, dacă aluatul este prea vârtos.
După frământare, am mutat aluatul într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat să dospească, la loc călduț, pentru vreo 90 de minute, timp în care a crescut foarte mult în volum.
După dospire, am cântărit aluatul și l-am împărțit în 12 părți egale pe care le-am modelat sub formă de bile, le-am acoperit cu un ștergar curat și le-am lăsat, din nou, la dospit cam 45 de minute.
După această dospire, am topit untul și am întins bilele de aluat, în turtițe cât mai apropiate ca formă, apoi le-am scufundat, pe fiecare, în untul topit și le-am așezat circular, ușor suprapuse, într-o formă rotundă, cu diametrul de 26 cm.
Am lăsat pâinea astfel formată să dospească alte 40 de minute, timp în care am încins cuptorul la 180 de grade.
Înainte de a o da la cuptor, am uns pâinea cu gălbenuș de ou și am presărat peste ea semințe de susan. Am copt pâinea aproximativ 25 de minute, până s-a rumenit frumos. La mine în bucătărie miroase ca la patiserie: a aluat rumen și a unt! Ce poate fi mai frumos într-o zi ploioasă?
După coacere, am lăsat pâinea 3-5 minute în formă, apoi am scos-o pe un grătar de bucătărie și, teoretic, ar trebui lăsată să se răcească. Practic, am desfăcut o fâșie și am împărțit-o cu Prâslea. Vai, cât e de bună! Coaja crocantă și miezul ca un norișor pufos!
Dacă o încercați, aștept părerile coastre!
Poftă bună!