PLĂCINTĂ SĂRATĂ CU FOI YUFKA, QUARK, TELEMEA, MOZZARELLA ȘI CEAPĂ VERDE

Am găsit foi yukfka la Auchan și nu am putut rezista tentației: dintr-o dată mi-a încolțit ideea pentru cină (sau mic dejun ori gustare) – plăcintă sărată, cu brânzeturi și ceapă verde! Alături de o salată mare, cu roșii, castraveți și iar ceapă, un adevărat festin de vară!

Foile yufka sunt foi de plăcintă turcești, cu o textură diferită de cele cu care suntem obișnuiți, ceva mai moi, mai groase și muuuuult mai mari. Umplutura este la alegere: eu am folosit un mix de quark natur, low fat, cu telemea, mozzarella și ceapă verde, dar puteți folosi și o combinație de brânzeturi și spanac, mărar sau pătrunjel, în funcție de ceea ce vă place!
Am folosit două condimente excepționale, care dau întreaga savoare a plăcintei: Greek Spices și Zatar, ambele de la SpiceHub, care pot fi luate cu 10% reducere, folosind codul special SH10, care se aplică întregii comenzi și este cumulabil cu orice altă reducere existentă pe site.

INGREDIENTE (8-10 felii)

  • 2 foi yufka (250 g);

  • 2 ouă;

  • 200 ml lapte;

  • 50 ml de ulei;

  • 150 g telemea de oi;

  • 250 g brânză quark natur;

  • 100 g mozzarella;

  • 1-2 fire de ceapă verde;

  • 1 lingură Greek Spices;

  • 1-2 lingurițe de Zatar;

  • Semințe de susan și floarea soarelui; (opțional)

  • Un praf de piper.

Am ras telemeaua și am amestecat-o cu brânza quark și ceapa verde tăiată rondele. În amestecul acesta de brânză am pus condimentul grecesc.

Separat, am făcut un amestec din ouă, lapte, ulei, Zatar și piper.

M-am apucat de montat plăcinta: am folosit o formă antiaderentă, cu diametrul de 26 cm. Dacă forma sau tava folosită nu este antiaderentă, ungeți-o cu puțin unt sau ulei, apoi așezați prima foaie yufka. (Eu nu am uns tava). Foaia fiind foarte mare, marginile vor sta în afara formei, le lăsăm așa! Peste prima foaie am pus un polonic din amestecul de ouă, lapte și ulei, apoi 1/2 din brânză și vreo 30 g de mozzarella. Am așezat a doua foaie, un polonic de lichid, restul de brânză amestecată cu ceapă verde și încă vreo 30 g de mozzarella. Am pliat foaia peste plăcintă, am pus încă un polonic de aluat și vreo 40 g de mozzarella, apoi am pliat și a doua foaie peste plăcintă. Deasupra am turnat restul de amestec de ouă, lapte și ulei și am presărat vreo două linguri bune de semințe de susan și floarea soarelui.

Am încins cuptorul la 180 de grade și am copt plăcinta pentru 35-40 de minute, până se rumenește bine deasupra.

După coacere, am lăsat plăcinta să se răcorească în tavă, apoi am feliat-o și am servit-o cu mare poftă. M-am oprit cu greu la o singură felie (și asta doar pentru că era seară) și deja planificasem o altă felie la mic dejun, alături de iaurt!

E bună și caldă, și rece. Merge încălzită la sandwich maker sau la cuptor și rezistă (dacă sunteți cuminți și cumpătați!) 3-4 zile la frigider.

Poftă bună!

Lasă un răspuns