PÂINICI VIENEZE

Baghețele acestea mici și drăguțe poartă numele de pâinici vieneze. Sunt mai moi și mai pufoase decât rudele lor din Franța, întrucât aluatul conține unt și lapte. Se potrivesc de minune pe post de chifla pentru hotdog, sandvișuri sau mâncate ca atare, lângă mâncăruri cu sos.

Pentru prepararea pâinicilor am folosit făina mea preferată: Făina Pambac, tip 650. Aluatul este unul destul de moale, însă vă rog să nu adăugați făină suplimentară, întrucât aluatul își schimbă textura pe timpul dospirii, devine foarte elastic și ușor de manevrat.

INGREDIENTE 6 buc

  • 500 g făină Pambac tip 650;

  • 50 g unt topit;

  • 300 ml lapte;

  • 50 g zahăr;

  • 10 g drojdie;

  • 10 g sare;

  • 1 ou pentru uns.

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine: laptele călduț, untul topit, zahărul, drojdia, făina și sarea. Am frământat aluatul la mașină în jur de 15-20 de minute. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot. Aluatul este molicel și lipicios în această fază, așa îl vrem! Am uns un bol cu ulei și l-am lăsat să crească în voie, preț de 80-90 de minute.

După dospire, am cântărit aluatul: 882 g. Am împărțit aluatul în 6 bucăți, a câte 147 g. Am întins fiecare bucată într-un dreptunghi, apoi am rulat strâns și am dat formă de baghetă. Am crestat fiecare bucată cu un cuțit bine ascuțit, apoi le-am așezat în tavă și le-am lăsat din nou la dospit pentru aproximativ o oră. Am uns pâinicile cu ou bătut și le-am dat la cuptorul preîncălzit, la 190 de grade, pentru 20-25 de minute, până s-au rumenit frumos.

După coacere, am lăsat pâinicile să se răcească pe un grătar de bucătărie. Pe măsură ce se răcesc, acestea devin tot mai moi.
Rezistă bine, în pungă de hârtie, pentru 3-4 zile.

Sper să vă placă rețeta și să o testați în bucătăria voastră!

Poftă bună!

Lasă un răspuns