PÂINE INTEGRALĂ LA TAVĂ

V-am povestit că îmi plac aluaturile și testez diferite rețete, iar cele care se “califică” primesc un loc aici, pe blog. Ei bine, uitasem de rețeta aceasta. Azi am realizat că nu este scrisă pe blog. Ba că nu făcusem poze, ba că nu am avut timp să scriu și tot așa. Pâinea integrală la tavă face parte din categoria de “pâine de zi cu zi”, o pâine sănătoasă, grozavă pentru sandvișuri, care se prăjește fain în toaster, se feliază frumos, este absolut minunată și merită să o încercați.

Din cantitățile de mai jos veți obține două franzele micuțe sau o pâine mare de tot. Vă recomand să împărțiți aluatul în două și să coaceți două pâini, scurtând astfel timpul de coacere la 20-25 de minute. Dacă alegeți să coaceți o singură pâine, timpul poate crește până la 60 de minute, în funcție de cuptor.

INGREDIENTE

  • 400 g făină integrală;

  • 200 g făină tip 650;

  • 300-330 ml apă călduță;

  • 50 ml miere;

  • 50 ml ulei;

  • 10 g drojdie;

  • 12 g sare;

  • 1 ou pentru uns;

  • Semințe (opțional).

Am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine, în următoarea ordine: apa, drojdia, mierea, uleiul, făina integrală, făina albă și sarea. Am setat programul de frământat pentru aproximativ 25 de minute. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot. Vă recomand să începeți cu 300 ml de apă și să adăugați 1-2 linguri, la nevoie.

Am transferat aluatul frământat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit pentru aproximativ 70 de minute. Am modelat pâinile: am cântărit aluatul, l-am împărțit în două, apoi am întins fiecare bucată într-un dreptunghi și am rulat-o strâns, după care am așezat pâinile în tăvi de cozonac, tapetate cu hârtie de copt. Am lăsat pâinile să crească în tăvi încă vreo 50-60 de minute, apoi le-am uns cu ou bătut și am presărat deasupra fulgi de ovăz, semințe de susan și semințe de floarea soarelui.
Am dat pâinile la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru 25 de minute. Pâinea este gata când este bine rumenită și, ciocănită pe fund, sună a gol.

După coacere, am scos pâinile din tăvi și le-am pus la răcorit pe un grătar. Pâinea trebuie lăsată măcar vreo 20 de minute înainte de răcirea completă.

Se păstrează în pungă de hârtie, dar dacă nu aveți merge și punga obișnuită, pentru 3-4 zile.

Poftă bună!

Lasă un răspuns