Unul dintre cele mai iubite deserturi ale copilăriei? Bineînțeles, plăcinta cu mere. Se face repede, din ingrediente puține și ieftine.
Pe site găsiți varianta de plăcintă cu mere făcută cu unt, însă fiind în post, vă las și varianta fără ingrediente de origine animală, pe care o puteți pregăti celor dragi în această perioadă.
Servings
15 bucăți
Prep time
20 minute
Cooking time
40 minute
INGREDIENTE
1 pachet de foi de plăcintă;
1,2 kg mere curățate (aprox. 1,5 kg necurățate)
160 g zahăr;
1 plic de zahăr vanilat;
1 linguriță de scorțișoară;
1 mână de nuci;
100 ml ulei;
2 linguri de griș;
Zahăr pudră, opțional.
INDICAȚII
- Am curățat merele de coajă și de cotoare, le-am ras la robotul de bucătărie, apoi le-am pus la călit, împreună cu zahărul, zahărul vanilat și scorțișoara.
Le-am lăsat pe foc în jur de 10 – 15 minute, apoi am adăugat nucile mărunțite și grișul.
Am lăsat umplutura de mere deoparte, să se răcorească, și am trecut la pregătirea foilor.
Tava pe care am folosit-o are dimensiunile de 40×25 cm.
Am folosit foi din comerț, din ingrediente simple: apă, sare și făină. Pachetul meu a avut 12 foi. Am uns bine tava cu ulei, după care am tapetat-o, în partea de jos, cu 6 dintre foi, unse și ele bine cu ulei, având grija ca marginile să rămână ridicate.
Apoi, am adăugat umplutura de mere și am coborât marginile peste ea. - Am continuat cu foile de deasupra, doar că, de această dată, am așezat marginile dedesubt, după cum vedeți în poze, pentru ca umplutura să nu curgă.
Și, pentru că bunătățile se fac în familie, Ștrumfilinca m-a ajutat să pensulez bine foile cu ulei, iar iubitul meu soț a tăiat, cu simț de răspundere, plăcinta, înainte de a o da la cuptor. Este indicat să fie tăiată înainte de coacere pentru că foile rumenite devin casante și nu se mai taie aspectuos. Cu toate acestea, aveți grijă cum tăiați, fiți blânzi cu tava și nu deranjați foile de deasupra! Recunosc, e o chestiune mai migăloasă, merită implicată partea mai atentă la detalii a familiei în acest proces! - Am dat plăcinta la cuptorul preîncâlzit pentru 40-45 de minute, la 180 de grade, până se rumenește deasupra.
Am lăsat-o (greu și cu mare poftă!) să se răcească în tavă, apoi am pudrat-o cu zahăr.
Poftă bună!