
Autor: Petre Mariana, București
INGREDIENTE BLAT:
4 ouă;
4 linguri de zahăr;
4 linguri de făină;
esență de vanilie;
un vârf de cuțit praf de copt.
- INGREDIENTE CREMĂ:
500 ml lapte;
4 linguri zahăr;
4 linguri amidon de porumb;
150 g unt;
esență de vanilie.
- INGREDIENTE SOS DE FRUCTE DE PĂDURE:
2 căni de fructe de pădure congelate;
3 linguri de zahăr;
4 linguri de apă;
2 linguri amidon de porumb.
Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se mixează până obținem o spumă densă, gălbenușurile le frecam cu ulei, adăugăm esența de vanilie și le turnăm peste albușuri și mixăm ușor. Încorporăm făina amestecată cu praful de copt! Turnăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru cca 20 min la 170 grade sau până cand trece testul scobitorii.
Între timp ne apucăm de cremă: Într-o cratiță se amestecă amidonul și zahărul. Turnam apoi laptele, puțin câte puțin amestecând bine cu un tel, să nu se formeze cocoloașe.
Fără să dea în clocot, fierbem compoziția la foc mic, până se îngroașă. Se dă deoparte și se încorporează untul tăiat cubulețe. Acoperim crema cu folie alimentară (o lipim de cremă) și dăm la rece până când se răcește complet! Adăugăm esența de vanilie!
Spălăm cele 2 căni de fructe de pădure sub jet de apă rece și se scurg bine de apă cu ajutorul unei strecuratori. Se pun într-o crăticioară și dăm la foc scăzut, adăugăm zahărul și gătim până când fructele se decongelează, aproximativ 5 minute! Amidonul se amestecă cu apa rece amestecând ușor cu telul dupa care adăugăm peste fructe, amestecând până când se îngroașă. Se amestecă în mod constant pentru a nu se lipi! Lăsăm să se răcorească puțin înainte de a-l turna peste cremă!
Într-o tavă punem blatul răcit, adăugăm crema de vanilie și deasupra turnăm sosul de fructe, nivelând ușor!