SCOVERGI

De rețeta asta mă leagă multe amintiri. Abia așteptam să frământe Tiulica pâine în ligheanul cel mare, pentru că știam că ne va răsfăța cu scovergi. Din aluatul din care pregătea pâine, oprea o bucată zdravănă și cât timp pâinea creștea cuminte în forme, așteptând să fie coaptă în cuptorul din curte, Tia prăjea scovergi pentru noi.

Ea le prefera cu brânză sărată, dar noi, copiii, le mâncam cu zahăr sau dulceață sau, chiar așa simple, ieșind cu castronul pe uliță și împărțindu-le cu prietenii de joacă!

Micul dejun la țară avea cele mai bune arome, de unde îmi vin, acum, cele mai frumoase amintiri: scovergi, turte, orez cu lapte, tăiței cu lapte, frigănele din pâine și multe alte bunătățuri făcute cu multă dragoste de mâinile mamei Tia.

Pentru că mi-am dorit un mic dejun ca în copilărie, am folosit făină Pambac tip 000 și am obținut exact gustul scovergilor pe care îl căutam: crocante, dar pufoase, elastice, perfecte!

INGREDIENTE (7 bucăți medii)

  • 350 g făină Pambac tip 000;

  • 200 ml apă călduță;

  • 6 g drojdie uscată;

  • 10 g zahăr;

  • 3 g sare;

  • 1 lingură de ulei;

  • Ulei pentru prăjit;

  • Pentru servit: brânză sărată, zahăr pudră, dulceață, etc.

Ca să îmi fie comod, am frământat aluatul de seara și le-am prăjit dimineața, procedând în felul următor: am pus ingredientele în cuva mașinii de pâine: apa călduță, zahărul, drojdia, făina, uleiul și sarea. Aluatul se poate frământa și manual sau la robot.

Am transferat aluatul frământat într-un bol uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentară, l-am lăsat să dospească vreo oră la temperatura camerei, apoi l-am mutat în frigider, să dospească lent.

A doua zi, am scos aluatul, l-am împărțit în 7 (merg și 6, mai mari), am format bile de aluat și le-am lăsat vreo 20-30 de minute să se încălzească, la temperatura camerei.

Am încins tigaia de fontă cu ulei din abundență, fără a mă zgârci, întrucât scovergile se prăjesc în baie de ulei, am întins bucățile de aluat, lăsând mijlocul mai subțire și marginile mai groase și le-am prăjit câte 1-2 minute pe fiecare parte. Fiind subțiri, scovergile se prăjesc rapid. Le-am întors cu grijă, fără a le înțepa, cu ajutorul unei spatule, apoi le-am scos pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

După ce se scurg bine de uleiul rămas, le-am depozitat în teanc pentru a se menține calde.

Le-am servit calde cu brânză sărată (știa Tia de ce le prefera așa!) , cu gem de prune și nucă, dar și simple, pudrate cu zahăr, de dragul amintirii gustului din copilărie.

Poftă bună!

Lasă un răspuns