Scrisoare către fiica mea. Primii trei ani împreună

Micuța mea,

A trecut încă un an peste noi și tu te faci o fetiță din ce în ce mai mare și mai isteață. Inima mea este plină de dragoste și recunoștință. Mă întreb uneori cum de sunt eu atât de norocoasă?

Anul acesta a fost unul cu multe provocări: pot spune că ne-am acomodat cu viața în 4. O viață destul de agitată și obositoare, însă absolut perfectă.

Mi se pare că spun de mult că ai aproape 3 ani, când sunt întrebată despre vârsta ta. Mă simt uneori vinovată pentru că îmi doresc să creșteți mai repede și să devină mai ușor. De fapt, nu vreau asta, ci o spun sau o gândesc când mă simt epuizată. Dar realizez că nu vei rămâne micuță pentru totdeauna, ba chiar mi te imaginam deunăzi, împreună cu tatăl tău, la 16 ani. Ce imagine! Dar îți voi povesti altădată despre asta!

Cât de multe lucruri noi ai învățat în ultimul an…! Ți-ai asumat o independență pe care greu am învățat să o acceptăm și să o înțelegem. Ai propriile tale proiecte, de la desene și felicitări, până la puzzle-uri relativ complicate și construcții sofisticate din lego.

Ai devenit ambițioasă și sunt mândră de tine, să rămâi un om ambițios, îți va prinde bine în viață, chiar dacă îmi va scoate, pe parcurs, mulți peri albi.

Vorbești mult și tare, dar acesta nu este un lucru rău. Ai păreri despre tot și toate, spui răspicat tot ceea ce îți dorești, iar singura modalitate de a-ți închide gurița este să dormi, deși nici asta nu garantează nimic. (Vorbești, uneori, chiar și în somn!) Îmi place mult să te ascult, să discutăm, chiar dacă ești un pic obositoare și ai tot timpul noi întrebări pregătite. Mă surprinzi zilnic cu expresii și cuvinte noi, care sună dulce și, totodată, prețios, când sunt pronunțate de tine.

Ești atentă și precaută, suferi cu toată ființa ta mică, dacă se întâmplă ca lucrurile să nu îți iasă așa cum ți-ai propus, însă nu abandonezi. Este o mare calitate să fii perseverent!

Ești de un real ajutor în situații critice și ai mereu puțină magie cu tine. De exemplu, se terminaseră șervețelele fix când îl schimbam pe Prâslea, te-am rugat să îmi aduci și, minunat a fost că mi-ai adus o altă cutie, împreună cu bagheta ta de zâniță, care se afla, pur întâmplător, la îndemână!

Ești o soră extraordinară pentru fratele tău: deja vă jucați împreună (în reprize de câte un minut), îl protejezi și simt că vă iubiți, ceea ce îmi face sufletul să țopăie de fericire.

M-ai făcut să îmi întrec orice limită și, fără să îți dai seama, mă provoci zilnic să îți fiu o mamă mai bună. Am reușit să depășim împreună tantrumuri nenumărate și să scăpăm vii amândouă din ele. Sunt conștientă că felul în care mă privesc pe mine se va reflecta în modul în care te raportezi la persoana ta, așa că meriți să dau tot ce am mai bun!

Credeam că nu vom reuși niciodată să te învățăm cum să renunți la pampers, dar tu mi-ai arătat că, motivată fiind, poți face asta într-o singură zi!

Avem zile în care fratele tău mă solicită foarte mult și nu îți acord atenția pe care o dorești, dar ai găsit o metodă ingenioasă (pe care am împrumutat-o și eu!), venind și cerându-mi “să mă ajuți cu ceva”, fie că este vorba despre a prepara ceva de mâncare ori a mă secunda la treburile casnice. Acele momente, în care punem țara la cale împreună, sunt absolut minunate!

Ai învățat să mă îmbrățișezi exact când simt că nu mai pot: mânuțele tale micuțe și pufoase sunt acolo să mă ierte că m-am răstit sau să mă mângâie când mă simt cuprinsă de epuizare.

Îți voi spune un secret: indiferent unde plec, abia aștept să mă întorc la voi. Când răsucesc cheia în ușă și aud strigătele voastre entuziaste (chiar dacă am fost doar până la colț), simt că nicio altă bucurie din lume nu se compară cu fericirea pe care mi-o dăruiți voi, copiii noștri, carne din carnea noastră și sânge din sângele nostru, cea mai bună parte din noi și din viețile noastre.

Iubirea ta, sinceră și necondiționată, felul tău pur de a privi lucrurile, bucuria pe care o emani, copila noastră, sunt comori pentru sufletele noastre.

Când pic în jocurile tale și mă prostesc doar ca să te văd zâmbind, realizez că trăiesc momente de fericire pură, că nu mă gândesc la nimic altceva și nu mă îngrijorează nimic.

Te văd cum îl privești pe tatăl tău atunci când meșteriți ceva împreună, udați florile sau schimbați bateriile la vreo jucărie, iar acelea sunt momentele în care îl iubesc cel mai mult, pentru că nu este doar soțul meu, ci și cel mai bun tată!

Ochii tăi albaștri sunt mereu curioși, mereu în observare, vezi lucruri pe care noi, prinși în mrejele cotidianului, le trecem cu vederea: o buburuză, un nor în formă de dinozaur, o floare sau un melc ieșit din cochilie. Cu tine mă opresc și îmi opresc gândurile, apreciind ceea ce este fix în fața mea. Îți mulțumesc pentru asta!

Indiferent cât vei crește, în ochii mei vei rămâne copila mea și voi lua fiecare dar, al fiecărui an al tău, ca pe o binecuvântare. Brațele mele au exact măsura voastră, iar inima mea bate în ritmul inimilor voastre.

La mulți ani, Ștrumfilincă iubită, îți doresc o viață ca un soare, bucurii pe măsura zâmbetului tău și iubire cât să încapă în inima ta!

Te iubesc.

Cu dragoste,
Mama

Lasă un răspuns