SOS IUTE (SRIRACHA HOMEMADE)

Sosul sriracha face furori de câțiva ani. Este foarte picant și aromat, iar eu îl pun la orice: sandvișuri, chiftele, quesadilla, pizza, burgeri, paste, fripturi, omlete, legume la grill sau cuptor. Zilele trecute mă gândeam cum să obțin o variantă homemade, cât mai puțin procesată și din ingrediente curate. Ei bine, am testat și am obținut o variantă ceva mai soft, care să îi placă și soțului meu, dat fiind faptul că nu este tocmai fan al mâncărurilor foarte picante.

Voi puteți jongla cu cantitatea de ardei iute și îl puteți face mai mult sau mai puțin picant, după gustul vostru:

INGREDIENTE

  • 2 ardei kapia;

  • 1 ardei roșu mare; (iute)

  • 7-8 căței de usturoi;

  • 1 lingură de zahăr de cocos/zahăr brun;

  • 1 lingură de ulei;

  • 1 lingură de oțet;

  • 1 lingură de sare; (cam 7-10 g)

Se face simplu: am curătat ardeii de cotoare și i-am tăiat bucăți, am curățat usturoiul și l-am feliat, apoi am pus totul în vasul robotului de bucătărie. Am adăugat și restul ingredientelor, apoi am mărunțit totul, cât mai fin. Sare se pune multicică, fiind pe post de conservant al acestui sos. Dacă preparați doar cât consumați o dată ( pentru un grătar, de exemplu), reduceți cantitatea de sare, după gust.

Am transferat amestecul într-o crăticioară și l-am fiert pentru vreo 10 minute. Am pus apoi sosul la borcan și, după răcirea completă, l-am dat la frigider. Fierberea nu este musai necesară, sosul poate fi consumat și crud, în decurs de 1-2 săptămâni. În varianta fiartă, sosul are termen de valabilitate până la un an, ținut la rece și, zic eu, un gust mai bogat.

Sosul acesta se poate folosi și în marinade pentru carne, dar și ca atare, ori combinat cu maioneză sau iaurt grecesc pentru o iuțeală mai puțin pronunțată.

Poftă bună!

2 comentarii

Lasă un răspuns