Un desert absolut fabulos, cu muuuuultă ciocolată, dar care se echilibrează perfect cu gustul acrișor de zmeură și cremă aerată de smântână și mascarpone.
Rețeta de brownie, ca orice rețetă veritabilă de brownie, conține ciocolată și unt, spre deosebire de negresele autohtone, care sunt, mai degrabă, un pandișpan cu cacao, pe bază de ulei și cacao. Ambele variante sunt bune, dar vă spun diferențele ca să știți ce așteptări să aveți.
Pentru preparare am folosit făină Pambac tip 000, ideală pentru deserturi fine și produse de patiserie, pe care o recomand cu drag! Pentru reușite garantate!
INGREDIENTE BROWNIE
200 g ciocolată, min. 50% cacao;
220 g zahăr;
115 g unt;
125 g făină Pambac tip 000;
1 lingură de extract de vanilie;
3 linguri de cacao;
3 ouă;
50 g picături de ciocolată termostabilă;
Un praf de sare.
- INGREDIENTE CREMĂ
200 ml smântână pentru frișcă;
250 g mascarpone;
50 g zahăr pudră;
150 g zmeură.
Am pus la topit, la foc foarte mic, untul și ciocolata (mare grijă, ciocolata se arde foarte ușor!). Separat, într-un bol, am mixat ouăle cu sarea, zahărul, vanilia și cacao. Am adăugat untul topit cu ciocolata și am mixat scurt, cât să se omogenizeze. Am adăugat apoi făina și am încorporat-o cu ajutorul unei spatule (fără mixer), după care am pus în aluat și bucățelele de ciocolată.
Am tapetat o formă de 20×20 cm cu hârtie de copt și am răsturnat compoziția, nivelând bine.
Am copt negresa pentru 30 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Poate părea ușor necoaptă (așa trebuie să fie!), ea se mai întărește pe măsură ce se răcește!
Da, nu am glazurat-o pe toată, oameni suntem! Parțial, am mâncat-o fără cremă! Cum să reziști mirosului de ciocolată care a învăluit toată casa?
Am lăsat prăjitura să se răcească pentru vreo două ore pe un grătar de bucătărie, apoi am transferat-o într-o tavă.
Am bătut smântâna pentru frișcă cu brânza mascarpone și zahărul, până am obținut o cremă fermă. (Atenție, nu mixați în exces, se poate tăia).
Peste negresă am pus bucățele de zmeură, apoi, cu ajutorul unui poș, am așezat crema.
Am ornat cu zmeură și inimioare de ciocolată. Desertul trebuie să stea la rece, măcar vreo 3-4 ore înainte de servire. Brownie după răcire va avea o textură de fudge, ușor asemănătoare ciocolatei de casă! O nebunie de gust, pe cuvânt!
Sper să testați rețeta și să vă placă!
Poftă bună!