Tartele sărate sunt o metodă foarte ingenioasă și, totodată, deosebit de gustoasă pentru a recicla diverse preparate rămase în frigider și pentru a mânca legume pe care nu le consumați de obicei sau pe care copiii le refuză.
Rețeta asta se potrivește atât pentru mic dejun sau brunch, cât și pentru prânz sau cină, fiind foarte ușor de adaptat ingredientelor pe care le aveți la îndemână.
Noi suntem iubitori de brânzeturi, așa că avem 3-4 feluri de brânză constant în frigider. Am folosit pentru această rețetă: cheddar, mozzarella gourmet și feta. Puteți adapta în funcție de ce aveți disponibil, întrucât s-ar potrivi și cașcavalul, blue cheese, telemeaua de capră, parmezanul sau gloucester.
Rețeta reprezintă o adaptare a celebrelor tarte quiche din bucătăria franceză, care presupun un aluat sărat de patiserie umplut cu diverse umpluturi de carne, legume sau brânzeturi. Pentru un număr mai redus de calorii și o preparare facilă și rapidă, tarta mea nu are crustă, amestecul fiind asemănător celui de clătite.
Eu zic să începem, pregătirea tartei vă va lua cel mult 10 minute, iar coacerea ei între 25 și 30 de minute, în funcție de cuptor.
6-8 porții
10 minute
30 minute
INGREDIENTE
100 g spanac;
1 ceapă;
3 ouă;
210 ml lapte;
150 g făină;
50 g brânză feta;
50 g mozzarella gourmet;
50 g cheddar;
1 linguriță de verdețuri mediteraneene;
1 lingură de ulei;
1 lingură de pesmet;
Unt pentru uns tava;
Sare și piper.
INDICAȚII
- Am tocat ceapa mărunt și am pus-o la călit împreună cu spanacul spălat. În aproximativ 5 minute am stins focul și am lăsat tigaia să se răcorească cât pregătesc amestecul pentru tartă.
- Într-un bol am pus cele 3 ouă, laptele și făina, apoi am amestecat bine. În această compoziție am pus ca jumătate din cantitatea de brânză, ceapa, spanacul, verdețurile uscate și puțin piper. Nu am adăugat sare, brânzeturile folosite sunt deja sărate. Așadar, adaptați cantitatea de sare în funcție de brânza pe care o folosiți.
- Am uns bine o tavă pentru tarte, apoi am presărat o lingură de pesmet și am răsturnat aluatul în tavă.
Peste aluat am presărat restul de brânză.
Am dat la cuptorul rece, setat la 200 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. (Până ce mijlocul este bine închegat, iar marginile sunt rumene).
Tarta va crește la cuptor, însă se va lăsa după coacere. E important să ungeți foarte bine tava cu unt înainte de a pune amestecul pentru a scoate felii frumoase după coacere.
După coacere, lăsați tarta cam 5–10 minute pe blatul de bucătărie, apoi o puteți servi.
Este foarte bună atât caldă, cât și rece și reprezintă o idee foarte bună pentru pachet, la școală sau la serviciu.
Poftă bună!