CHIFLE FĂRĂ FRĂMÂNTARE

De când am publicat rețeta de pâine fără frământare am primit multe cereri de lămuriri privind coptul, oala, programul cuptorului, etc.
Așadar, am adaptat metoda de preparare și am făcut-o și mai ușoară. Pentru o coacere mai rapidă, am dat aluatului formă de chifle și le-am copt pe tava cuptorului, fără vas de fontă, fără capac, la îndemâna oricui.

Am obținut pâinici cu coaja crocantă, însă deloc groasă și miez cu găurele.

Sunt la fel de delicioase ca și sora lor mai mare, pâinea fără frământare. Le puteți folosi la sandwich-uri, iar împachetate în hârtie și/sau pungă țin 3-4 zile, fără să se fărâmițeze sau să miroasă a drojdie.

Servings

6-8 pâinici

Prep time

5 minute

Cooking time

20-25 de minute

INGREDIENTE

 • 500 g făină;

 • 400 ml apă călduță;

 • 8-10 g sare;

 • 5 g zahăr;

 • 2 g drojdie.

INDICAȚII

 • Am făcut aluatul seara, întocmai ca la pâinea fără frământare: am pus ingredientele într-un bol încăpător, am amestecat cu o spatulă până la omogenizare, am acoperit cu folie alimentară și l-am lăsat să crească, la temperatura camerei, aproximativ 13 ore.
 • Dimineață aluatul era crescut foarte bine. L-am răsturnat pe un fund bine tapetat cu făină, l-am presărat și deasupra cu făină, l-am împachetat de 2-3 ori (pentru a căpăta ținută), apoi l-am întins cu palmele într-o formă dreptunghiulară.

  Am împărțit aluatul în 6, însă merge lejer și în 8, am împachetat fiecare bucata de aluat (stânga-dreapta, sus-jos), le-am dat forma rotundă și apoi le-am așezat pe tava tapetată cu hârtie de copt.

  Aluatul este moale și lipicios, așa că va trebui să presărați fâină pentru a le putea modela.
  Nu exagerați, totuși, cu făina!

  Opțional, le puteți cresta deasupra pentru un aspect mai “îngrijit”. Eu prefer să le las așa cum sunt, după coacere arată mai rustic.

  Am lăsat chiflele să crească în tavă, la temperatura camerei, aproximativ 45 de minute, apoi le-am dat la cuptorul preîncâlzit, la 230 de grade pentru 20 de minute.

  Pe fundul cuptorului am pus un vas cu apă pentru a nu se forma o coajă prea groasă. Chiflele sunt coapte când sunt frumos rumenite și “sună a gol” când bateți în ele.

Ca să fiu cinstită cu voi, am copt pâinea asta pentru o iahnie de fasole cu ciolan, dar cele care vor rămâne se vor transforma în sandvișuri apetisante pentru mic dejun.

Aici aveți alte rețete de chifle.

Poftă bună!

Lasă un răspuns