Ne pregătim de vară, dar înainte de a trece la deserturi ușoare și fructate, trebuie să vă dau rețeta aceasta de baclava. Se face foarte repede și, din punctul meu de vedere, o bucățică mică-mică merge oricând, lângă cafea sau un pahar de apă rece, indiferent de anotimp.

Nu este nimic complicat în această rețetă, vă promit! Am prins gustul deserturilor turcești încă din copilărie, întrucât mama Tia m-a învățat cu gustul de sarailie, halva sau rahat, toate fiind printre preferatele ei. Așadar, și printre preferatele mele! Mâncate cu moderație, bucățele mici de tot și foarte, foarte dulci!

Am folosit un amestec de nuci format din: nuci românești, nuci pecan, caju, alune de pădure și fistic, pe care l-am măcinat destul de grosier, întrucât îmi place să simt și bucăți mai mari în baclava.

INGREDIENTE Baclava
350 g mix de nuci;
1 pachet de foi de plăcintă;
150 g unt topit;
2 linguri de cacao;
3 linguri Golden Syrup;
1 lingură de miere.;
1 linguriță coajă de lămâie și portocală;
Un praf de sare.
- Sirop:
250 g zahăr;
50 g miere;
1 lingură Golden Syrup;
1 linguriță cardamom/după gust;
1 lingură esență de portocală;
1 lingură esență de flori de portocal;
150 ml suc de portocale/apă.
Ungeți cu unt o formă de 15×25 sau 20×20. Decupați foile de plăcintă, astfel încât să vă încapă perfect în tavă, apoi împărțiți pachetul în două părți egale.
Între timp, preîncălziți cuptorul la 160 de grade.
Luați fiecare foaie de plăcintă și ungeți-o cu unt, până terminați prima jumătate de pachet.
Într-un bol amestecați nucile măcinate, două linguri de cacao, golden syrup, coaja de lămâie și portocală, mierea și sarea.
Adăugați umplutura peste foile din tavă, întindeți bine, apoi continuați cu cealaltă jumătate de pachet de foi, unse bine cu unt. Dacă vă rămâne unt, îl puteți turna deasupra.
Cu un cuțit bine ascuțit porționați baclavaua înainte de a o da la cuptor.
Vă recomand să nu folosiți coajă de lămâie sau portocală proaspătă decât dacă sunt de proveniență ecologică. Altfel, e de preferat să le procurați din comerț, găsiți o variantă foarte bună pe site-ul Păstăi de Vanilie, aici.
📍📍📍Aici găsiți condimente și mirodenii, esențe, nuci, uleiuri, legume și fructe deshidratate și multe alte ingrediente de nelipsit în bucătărie, la prețuri mai mult decât prietenoase. Folosind codul ZICEMAMI aveți 10% reducere la comandă!
Am dat baclavaua la cuptor la 160 de grade (cu ventilație) pentru 20 de minute, apoi am scăzut temperatura la 130 de grade (tot cu ventilație) și am lăsat pentru încă 45 de minute. Dacă vi se pare nerumenită, în ultimele 5 minute, ridicați temperatura iar la 160 de grade. Dacă se rumenește prea tare, reduceți puțin temperatura, eventual acoperiți tava cu hârtie de copt.
Cât stă la cuptor, pregătiți siropul: puneți toate ingredientele într-o crăticioară și lăsați fix 10 minute din momentul în care începe să fiarbă.
Imediat ce scoateți baclavaua din cuptor, turnați siropul și lăsați-o să se răcească în tihnă câteva ore, presărați fistic mărunțit din belșug, apoi puteți gusta.
După răcire, o puteți muta într-un recipient cu capac și o puteți consuma în decurs de o săptămână. Merge cu cafea neagra, tare, dar și cu capuccino, cu înghețată sau un moț de frișcă, lângă o limonadă sau socată. Englezii o servesc cu “clotted cream” un fel de smântână pe care nu l-am întâlnit la noi. Așadar, doar gusturile voastre pot stabili ce cu ce se potrivește!
Poftă bună!