GOLDEN SYRUP – SIROP AURIU DE ZAHĂR

Dacă ați încercat să reproduceți rețete străine sau urmăriți emisiuni străine despre gătit, sunt convinsă că ați întâlnit noțiunea de “golden syrup”. Este, de fapt, un sirop de zahăr caramelizat, asemănător mierii în ceea ce privește consistența, dar cu gust total diferit, care se potrivește multor deserturi internaționale, de la înghețată la baclava, clătite, îndulcitor pentru iaurt sau terci de ovăz, cataif, prăjituri însiropate.

Siropul auriu lipsește din supermarketurile noastre (sau eu nu l-am întâlnit), însă este extrem de popular în Marea Britanie și în Statele Unite.

Se face super simplu acasă, așa că nu este necesar să îl comandați pe sume exorbitante. În 40 de minute veți obține aproximativ 500 ml de sirop și vă va costa aproximativ 3-4 lei. L-am văzut la vânzare pe un site, cu 27 lei la 400 ml!
Deci, mai bine îl faceți acasă.
Nu mă întrebați dacă e sănătos: e zahăr, voi decideți!

INGREDIENTE

  • 115 g zahăr;

  • 3 linguri de apă;

  • 310 ml apă;

  • 500 g zahăr;

  • 1 felie de lămâie.

Într-o crăticioară am pus la caramelizat cele 115 g de zahăr, împreună cu 3 linguri de zahăr. Separat, am pus la fiert cei 310 ml de apă. Când zahărul a dat semne de caramelizare, am adăugat apa clocotită (cu mare, mare grijă, întrucât stropește!) și restul de 500 g de zahăr. Am amestecat de 2-3 ori, am adăugat și felia de lămâie, apoi am dat focul mic și am lăsat siropul să fiarbă pentru fix 40 de minute.

După trecerea celor 40 de minute, am stins focul, am lăsat siropul vreo 10 minute să se răcorească, apoi l-am pus în borcan. Dacă nu îl folosiți imediat și vreți să îl păstrați mai mult timp, folosiți borcane sterilizate, după metoda de aici. Am pus capacul abia după răcirea completă a siropului.

Siropul poate fi păstrat pe termen nelimitat, dacă este pus în borcane sterilizate și folosiți doar ustensile curate în borcan.

Iar acum, să îi dăm drumul la rețete cu sirop auriu.

Urmează!

2 comentarii

Lasă un răspuns