Cred că aceste brioșe au devenit printre preferatele noastre: sunt foarte aromate, au o textură ușor umedă, sunt sănătoase și foarte delicioase pentru mic dejun sau gustare. Ele pot fi baby friendly, adaptând cantitatea de zahăr.
Eu le-am făcut cu afine proaspete, dar se pot folosi cam orice fel de fructe, va chiar și fructe deshidratate, cu condiția de a scădea cantitatea de îndulcitor.
Brioșele se pot păstra 2-3 zile la temperatura camerei, în recipient închis sau acoperite cu folie alinentară, până la o săptămână în frigider și pot fi congelate chiar și o lună!
Dacâ nu ați congelat niciodată brioșe, checuri, cozonac, etc trebuie să știți că ele se comportă foarte bine la decongelare, sunt la fel de bune ca și proaspăt coapte. Le scoateți din congelator în frigider peste noapte, pentru a se decongela lent și, fie le încălziți câteva zeci de secunde la microunde, fie le lăsați la temperatura camerei în jur de o oră. Mie îmi plac și reci, din frigider, sunt foarte bune!
Din ingredientele de mai jos ies aproximativ 8 bucăți. Eu le-am făcut și un topping crocant cu aromă de scorțișoară pe care îl puteți omite, dacă nu doriți să vă complicați. În poze veți vedea că le-am servit cu o glazură de unt de migdale.
INGREDIENTE (8 buc)
50 g fulgi de ovăz;
80 g făină integrală;
50 g de zahăr brun;
2 linguri sirop de arțar;
40 ml de ulei;
150 g iaurt grecesc;
1/2 de linguriță de praf de copt;
1/4 de linguriță de bicarbonat de sodiu;
1 ou;
1 linguriță extract de vanilie;
Afine și nuci.
- Ingrediente topping:
10 g unt moale;
1 lingură de făină;
1 lingură de zahăr brun;
1 praf de scorțișoară.
Într-un bol am amestecat toate ingredientele, de-a valma, după cum vă vine bine, cu o furculiță, tel sau spatulă. Am lăsat deoparte amestecul pentru 10 minute.
Între timp, am pregătit tava, am pus hârtiuțele frumos în ea, am spălat și uscat afinele, am rupt grosier câteva nuci și am încins cuptorul la 180 de grade. Veți vedea în poze că am avut ajutor de nădejde, micuța ștrumfilincă.
Am pus în fiecare hârtiuță câte o lingură de aluat, am adăugat afine, apoi cam 1/2 de lingură de aluat și nuci mărunțite.
Separat, am amestecat ingredientele pentru topping, până am obținut un aluat nisipos și am presărat peste fiecare brioșă.
Am dat brioșele la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute, până s-au rumenit și au trecut testul scobitorii.
Se pot servi călduțe sau reci, simple sau, opțional, cu glazură de unt de arahide sau migdale, sau chiar cu glazură din cremă de brânză.
Poftă bună!