CRENVUȘTI ÎN ALUAT

Cred că știți toți faimoșii covridogi de la simigerie. Mă îndoiesc că sunt sănătoși, însă știm cu toții că sunt foarte gustoși. Cred că am mâncat ultima dată acum vreo 2-3 ani, nu obișnuim să consumăm junk food. Ar fi și păcat, la cât de mult gătesc. 😋

Am găsit recent o sursă grozavă de preparate din carne, gătite natural, din ingrediente curate. Am încercat mai multe preparate, printre care și crenvuștii de pui și mi-a zburat imediat gândul la un mic dejun copios (care s-a transformat în cină 🙈) cu crenvuști în aluat, însoțiți de ketchup, muștar și sos sriracha. Zis și făcut! Pentru cei din Galați, promit să vă dau mai multe detalii despre producătorul de preparate în curând.

INGREDIENTE

  • 6 crenvuști;

  • 150 g fâină;

  • 120 ml lapte;

  • 25 g unt moale;

  • 3 g drojdie;

  • 1 linguriță de zahăr;

  • 1/2 linguriță de sare; (3 g)

  • 1 gălbenuș de ou;

  • Semințe (opțional).

Am pus la frământat aluatul în mașina de pâine: întâi lichidele (laptele călduț și untul moale), apoi drojdia, zahărul, făina și sarea. Am lăsat să frământe cam 20 de minute, apoi am pus aluatul la crescut într-un bol uns cu ulei, până ce și-a dublat volumul. Aluatul este unul moale, dar nu adăugați mai mult de o lingură de făină, el trebuie să rămână pufos.

După dospire, am întins aluatul în foaie subțire, copiii mei m-au solicitat, așa că am abandonat aluatul (rulat în prealabil pe sucitor) pentru vreo 20-30 de minute. Aceasta noua dospire a prins bine aluatului, așa că, dacă nu vă grăbiți, rulați foaia pe sucitor, acoperiți cu folie alimentară și lăsați la dospit cam jumătate de oră.

Am tăiat aluatul fâșii, apoi am îmbrăcat fiecare covridog în aluat, având grijă să suprapun puțin fâșiile de aluat, pentru a nu se desface la copt. Pentru ca aluatul să adere ștergeți crenvuștii cu un prosop de hârtie de eventuale urme de grăsime, condens, etc.

Am așezat crenvuștii în tava tapetată cu hârtie de copt și i-am lăsat la o nouă dospire scurtă de vreo jumătate de oră. (Nu, de data asta nu au fost copiii, așa se face!) Din aluatul rămas am format o chiflă.

Am încălzit cuptorul la 185 de grade, am uns crenvuștii cu gâlbenuș, am presărat peste ei semințe, apoi i-am pus la copt pentru aproximativ jumătate de oră. Vai, ce mirosuri!
Ca să mă înțelegeți, îi pregăteam seara pentru dimineața. Dar de la mirosurile extrem de apetisante am renunțat la ceea ce ne propusesem pentru cină în favoarea covridogilor.

I-am servit calzi, cu muștar, ketchup, sriracha și câte un pahar de sana. Minunați au fost! Așadar, dacă aveți o sursă bună de preparare din carne, testați rețeta, așa, de moft!

Spor la bucătărit!

Un comentariu

Lasă un răspuns