Vă prezint o idee de mic dejun sau chiar gustare, dacă vreți, care se face simplu de tot și are un gust fabulos, asemănător găluștelor ungurești sau papanașilor fierți.
Pentru prepararea acestei rețete am folosit griș Pambac și vă recomand să îl încercați și voi: este foarte fin, fiind ideal pentru preparate deosebite.
Am servit budinca de griș cu pesmet crocant, smântână acrișoară și gem proaspăt de piersici și a fost un succes în familia noastră! Zic să nu vă mai țin de vorbă, prepararea rețetei durează mai puțin decât credeți!
INGREDIENTE
250 g iaurt;
50 g cremă de brânză;
30 g zahăr din flori de cocos/zahăr obișnuit; (opțional)
1 ou;
110 g griș;
1 lingură de amestec de coajă de lămâie și portocală;
1/2 linguriță cardamom;
15 g unt;
200 ml apă;
1 lingură extract de vanilie.
Pesmet crocant, smântână și dulceață pentru servire.
Am pus apa la fiert într-o crăticioară, apoi am adăugat iaurtul, cardamomul, zahărul de cocos și grișul, amestecând bine cu un tel. Dacă nu oferiți celor mici, puteți adăuga zahăr obișnuit, ba chiar puteți pune cu 10-15 g în plus, dacă preferați să fie mai dulce. Totodată, dacă oferiți copiilor sub un an, puteți omite zahărul cu totul, iar adulții pot regla gustul dulce din dulceață sau puteți pudra porțiile cu zahăr înainte de servire.
Am fiert grișul cam 3-4 minute, apoi am stins focul și am lăsat compoziția vreo 5 minute să se răcorească. Am adăugat vanilia, oul, coaja de lămâie și portocală, crema de brânză, precum și untul. Am amestecat bine de tot, am pus compoziția într-o tavă (20×20 cm), tapetată cu hârtie de copt și am dat-o la cuptorul preîncălzit, la 190 de grade, pentru 30 de minute.
Cât timp a stat la cuptor, am pregătit pesmetul crocant, întocmai ca la găluștele cu prune: am topit puțin unt într-o tigaie, am adăugat pesmet (la ochi) și am gătit pe focul mic-mic până s-a rumenit.
După coacere, am lăsat budinca să se răcească în tavă vreo 5 minute, apoi am presărat pesmet crocant peste ea, am porționat-o și am servit-o cu smântână și dulceață de piersici.
Minunată combinație, pe cuvânt! (A se observa în poza de mai sus și mânuța grăbită să guste!)
Mie îmi place caldă această budincă, dar este bună și rece, merge încălzită câteva secunde la microunde, după plac! Sper să o testați și să vă bucurați de un dulce baby friendly, împreună cu întreaga familie!
Poftă bună!