BUDINCĂ DE GRIȘ CU FRUCTE USCATE

Nu mi-a placut grișul în copilărie și nu îmi place nici acum, în varianta clasică, garnisit cu scorțișoară. Însă am descoperit mai multe rețete de griș pe care le-am adaptat gusturilor noastre și pe care le împart cu voi cu mare bucurie.

Această budincă bate orice prăjitură complicată și conține doar 5 ingrediente de bază: lapte, griș, zahăr, ouă și fructe uscate. Restul sunt mirodenii! Această budincă se poate servi caldă, pudrată cu zahăr sau asortată cu dulceață, însă eu vă recomand să aveți puțintică răbdare și să o serviți rece, de la frigider, cu topping de nuci și miere.

Rețeta este de inspirație turcească, turcii folosesc mult grișul în deserturi, de ajungi să nu mai știi că e griș. Eu am folosit griș românesc de la Pambac, extrem de fin și potrivit deserturilor, precum și altor preparate delicate. Vă recomand să îl încercați și voi pentru rezultate excelente!

INGREDIENTE

Am pus laptele cu zahărul într-o crăticioară, iar după ce s-a înfierbântat, am adăugat grișul în ploaie, cardamomul și mixul de coji de citrice, apoi am amestecat bine cu un tel. Am gătit grișul cam 5 minute, apoi am stins focul, am acoperit cu folie alimentară fix la suprafață și l-am lăsat vreo 30 de minute să se răcească.
Am separat ouăle, am bătut albușurile spumă tare cu sarea, am încorporat gălbenușurile în grișul răcit, apoi am încorporat și bezeaua, prin mișcări largi, de sus în jos, cu ajutorul unei spatule.

Am adăugat și fructele uscate, eu am folosit un mix de smochine, prune și caise, dar puteți pune orice aveți prin casă (curmale, stafide, merișoare, goji, etc). Nu amestecați prea mult, ca să nu scoateți aerul din compoziție.

Am pus amestecul într-o tavă de chec, unsă bine cu unt și am ornat cu felii de smochine.

Am copt budinca pentru 40 de minute la 180 de grade. La copt va crește mult, dar se va lăsa puțin după coacere, întocmai ca la clafoutis sau sufleu.

Eu las budinca să se răcească la temperatura camerei, apoi o dau la frigider câteva ore bune, dar v-am spus că e o chestiune de gust. Testați caldă, testați rece și alegeți voi cum vă place mai mult.

Asta numesc eu griș cu lapte reinventat, o bunătate de preparat ce poate fi servit ca mic dejun, gustare sau desert. E musai să încercați și voi!

Poftă bună și spor la bucătărit!

Lasă un răspuns