Nu mai țin minte cum am descoperit brânza aceasta, dar s-a întâmplat târziu, după ce deja mă mutasem în Galați. Ai mei ori nu făceau, ori nu mâncam eu, chiar trebuie să o întreb pe mama. Am totuși impresia că este o rețetă moldovenească, pe care mi-am însușit-o și pe care o prepar cu mare drag!
Metoda de păstrare a cașului la borcan pentru iarnă vine din perioada în care nu se găsea brânză tot timpul anului, iar gospodinele inventive căutau soluții pentru ca familia să se bucure de alimente variate și în perioada iernii. Asta ca să nu spun cum merge iarna o mămăliguță cu brânză ori o tochitură moldovenească la care să adăugați o lingură-două de brânză de la borcan.
Deși noi găsim caș tot timpul prin băcănii, vă recomand să testați această rețetă. Preparatul final nici nu mai are treabă cu cașul, are o textură nouă, un gust nou. Este absolut delicioasă, pe cuvânt! Iar eu sunt o mare fană a brânzeturilor: constant avem minimum 4-5 feluri în frigider. Ca să vă faceți o idee, nu mă întorc niciodată de la cumpărături fără brânză. Chiar cred că am încercat tot ce puteam încerca, nu stau pe gânduri când vine vorba de gusturi noi. Ei bine, brânza aceasta nu se găsește decât la micii producători (și asta rar!), iar minunăția ei de gust se obține simplu de tot, în bucătăria voastră, în mai puțin de o oră!
Am mărunțit cașul la robot, am adăugat sarea și apoi m-am luptat ostășește cu el, preț de vreo 10 minute. Trebuie frământat bine de tot, până ce sarea se topește. Cașul poate fi ras și prin răzătoarea cu ochiuri mari. Puteți folosi caș de oaie, de vacă, de capră sau amestec, după preferințe.
Am mutat brânza în borcane sterilizate și am presat bine de tot, cât să nu rămână goluri de aer. Puteți presa cu dosul lingurii, coada de la făcăleț, pisoiul de usturoi (care nu miroase a usturoi!), ideea este ca brânza să fie foarte, foarte bine așezată.
Peste brânză am așezat câte un cub de unt care va avea rolul de sigiliu al borcanului. Puteți folosi și sare, în loc de unt (cam o linguriță), dar mi se pare că brânza devine prea sărată.
Am așezat borcanele pe o cârpă groasă, într-o oală încăpătoare, am turnat apă cât să cuprindă cam 3/4 din borcan, le-am improvizat un “capac” din hârtie de copt și le-am fiert pentru 40 de minute de când începe să clocotească apa. (Acest procedeu se numește suprasterilizare și ajută conservele să se păstreze foarte bine peste iarnă!)
După fierbere, borcanele trebuie lăsate să se răcească în tihnă, în apa în care au fiert și abia după răcirea completă se pot muta în cămară.
Brânza frământată, preparată în acest fel, rezistă bine 6-8 luni, iar în cămările foarte răcoroase chiar și mai mult.
Ați mâncat vreodată brânză frământată? Testați rețeta?
Poftă să aveți!