Galette este o tartă rustică și se poate prepara cu orice fel de fructe, însă preferata mea este, de departe, tarta cu prune, urmată îndeaproape de cea cu piersici.
Aluatul se prepară ușor, este facil de manevrat și este grozav de delicios. Pentru prepararea aluatului am folosit făina Pambac tip 000, prima mea alegere în materie de făină pentru aluaturi delicate.
Există variante de aluat fraged congelat în comerț, dar pentru galette nu vă recomand să o luați pe scurtătură! Prepararea aluatului vă va lua doar 10 minute, vă promit!
INGREDIENTE
- INGREDIENTE ALUAT:
180 g făină Pambac tip 000;
125 g unt 82% grăsime, rece, tăiat cubulețe;
2 linguri de zahăr;
50 ml apă rece;
Un praf de sare;
- INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
Aprox. 800 g de prune feliate;
2 linguri de făină Pambac tip 000;
3 linguri făină de migdale/migdale măcinate;
80-100 g de zahăr pudră;
- Pentru uns:
1 gălbenuș de ou;
1 lingură de zahăr.
Am pus toate ingredientele pentru aluat într-un bol și am frământat până ce am obținut o bilă de aluat omogen.
Am dat aluatul câteva minute la frigider, timp în care am spălat și uscat prunele, apoi le-am feliat.
Pe o planșetă am presărat făină și am întins (cu sucitorul) o foaie de aprox. 0,5 cm. Am mutat foaia (rulată pe sucitor) pe o hârtie de copt și am presărat-o cu cele două linguri de făină, apoi cu făina de migdale și aprox. 40 g de zahăr pudră, lăsând margini de aprox. 2 cm. Prunele mele au fost dulci, am folosit în jur de 80 g de zahăr, în total. Adaptați cantitatea în funcție de nevoi.
Foaia nu este perfectă, eventual o puteți finisa cu ajutorul unei farfurii, însă eu consider că tocmai lipsa finisajului îi oferă farmec, doar e o tartă rustică!
Am așezat feliile de prune circular, pe 3 cercuri care se întrepătrund, dar le puteți pune și de-a valma dacă vă grăbiți. Apoi am presărat peste ele încă 40 g de zahăr pudră.
Am întors marginile tartei, sigilând umplutura și am dat tarta formată la frigider, pentru 15-20 de minute, moment la care am pornit cuptorul, la 180 de grade.
Înainte de a da tarta la cuptor, am uns marginile cu gălbenuș de ou și am presărat deasupra zahăr tos. Zahărul se va carameliza în timpul coacerii și va face crusta crocantă.
Galette se coace pentru 50-60 de minute (în funcție de cuptor), până ce prunele sunt bine gătite, iar crusta este rumenită.
Este posibil ca în timpul coacerii să curgă sos de fructe și să se ardă, nu vă faceți griji, tarta nu va avea de suferit! De această dată nu mi s-a întâmplat, marginile tartei au fost bine sigilate.
După coacere, mutați cu grijă tarta pe un grătar pentru prăjituri. Galette este perfectă pentru a fi consumată în ziua gătirii, ușor călduță sau la temperatura camerei, însă rezistă măcar 2-3 zile pe blatul de bucătărie, în recipient închis. (Eu folosesc un suport de prăjituri cu capac).
Însă nu prea aveți de ce să vă faceți griji, este mult prea bună ca să rămână nemâncată! Simplă, pudrată ușor cu zahăr sau alături de un glob de înghețată, tarta rustică va urca în topul preferințelor voastre de prăjituri, vă garantez!
Poftă bună și spor la bucătărit!
[…] Aici găsiți și o variantă de galette cu prune și migdale. […]