V-am lăsat mai multe rețete de orez cu lapte pe blog, dar cea de astăzi este cea mai “dichisită”. Se face simplu, însă necesită mai multă muncă, să spunem. Adică, spre deosebire de rețetele simple de orez cu lapte, este necesară o etapă suplimentară de coacere la cuptor.
Dar cum toată lumea se plânge de plictiseală și de stat în casă, nu cred că timpul este o problemă zilele astea.
Am folosit arome de vanilie, coajă de lămâie confiată și merișoare, însă puteți folosi coajă rasă de lămâie sau portocală și orice fel de fructe confiate vă plac.
Budinca se poate servi simplă, pudrată cu zahăr sau garnisită cu o lingură de dulceață acrișoară, de coacăze, afine sau vișine, după placul fiecăruia. Este bună atât călduță, cât mai ales rece, de la frigider. Cât e fierbinte nu se poate felia, așa că, dacă preferați varianta caldă, va trebui să o lăsați măcar vreo 20 de minute înainte de a o gusta.
INGREDIENTE
125 g orez;
500 ml de lapte;
1 linguriță extract de vanilie/1 plic de zahăr vanilat;
110 g zahăr;
2 ouă separate;
O mână de merișoare;
1/4 de coajă de lămâie confiată sau după gust;
15 g unt;
Un praf de sare;
Zahăr pudră pentru ornat;
Dulceață pentru servit, opțional.
INDICAȚII
- Am pregătit orezul cu lapte la multicooker pentru că nu aveam timp să stau 20-25 de minute să îl păzesc pe foc, adică am pus în vasul multicooker-ului laptele, orezul spălat, zahărul și puțină sare. Am setat funcția de gătire sub presiune, treapta high pentru 20 de minute, timp în care m-am ocupat de alt preparat. Având copii mici, nu doar multicooker-ul gătește sub presiune la noi în casă. 😁
Dacă aveți pace, puteți fierbe orezul pe plită, în mod tradițional. - Am desfăcut ultima conservă de coajă de lămâie confiată, adusă din Grecia. Este un deliciu, poate fi mâncată și ca atare. Eu am folosit-o pentru aromatizarea deserturilor, în checuri, cozonaci, tarte, etc. Am văzut fix același brand de conservă și într-un plafar, așa că știu unde să caut când se termină.
Fiind foarte aromată, am tăiat 1/4 de lămâie. Dacă nu aveți coajă confiată, puteți folosi coajă rasă, după gust. - Orezul a fost gata cât m-am ocupat eu de altele prin bucătărie (multitasking 🤣), am eliberat presiunea, am ridicat capacul și am pus untul, apoi am amestecat. Am adăugat lămâia și merișoarele, apoi am amestecat din nou. Am lăsat orezul să ajungă la temperatura camerei, după care am adăugat două gălbenușuri bătute. Nu turnați gălbenușurile în orezul fierbinte, se vor face omletă și distrugeți budinca!
Albușurile le-am bătut spumă tare și le-am încorporat în budincă prin mișcări largi, de jos în sus. - Puteți coace budinca în orice formă doriți, cu condiția de a o unge bine cu unt, în prealabil. Eu am ales o formă rotundă, cu pereții detașabili, cu diametrul de 18 cm.
Am turnat budinca în formă, apoi am dat-o la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 25 de minute. (Până se rumenește deasupra, iar mijlocul este tare.
Am lăsat budinca de orez să se răcească în formă, apoi am scos inelul și am pudrat cu zahăr.
La servire, am adăugat și câte o linguriță de dulceață de coacăze.
Vă recomand budinca atât pe post de desert/gustare, dar mai ales ca mic dejun de răsfăț!
Sper să testați și să îmi spuneți părerile voastre!
Poftă bună!