Copiii mei nu agrează celebra budincă duo la păhărele de plastic din magazine, dar știu o grămadă de copii înnebuniți după ea. Ei bine, cu minim de efort, există varianta homemade, sănătoasă și cu ingrediente naturale, iar aspectul este la fel de frumos, ba chiar îmbunătățit cu fructe proaspete și, eventual, cu fulgi de ciocolată.

Eu am făcut-o în variantă fără zahăr, cu dulcișor de la Sweeteria pentru că încerc să reduc cât mai mult zahărul din alimentația familiei noastre, dar, vă spun cinstit, nimeni nu și-a dat seama și nu am avut reclamații pe tema asta. Așadar, pentru un plus de sănătate și un minus de calorii, puteți pregăti rețeta în varianta sugarfree. Dacă nu aveți nimic împotriva zahărului și căutați fix gustul din copilărie, puneți zahăr obișnuit, nu e cu supărare!
INGREDIENTE Budincă de vanilie
3 gălbenușuri;
500 ml de lapte;
120 g de dulcișor/zahăr sau după gust;
30 g amidon;
miezul de la o păstaie de vanilie/o linguriță de pastă de vanilie;
un praf de sare.
Am înfierbântat laptele cu miezul păstăii de vanilie, iar separat am amestecat bine cu un tel gălbenușurile, îndulcitorul, sarea și amidonul. Am răsturnat laptele vanilat fierbinte peste amestec și am amestecat totul foarte bine cu telul (puteti folosi și mixerul, dar va stropi!). Am mutat înapoi pe foc toată compoziția, la foc mic, amestecând continuu, până ce s-a îngroșat, apoi am tras deoparte și am lăsat-o să se răcorească, timp în care m-am ocupat de budinca de ciocolată. Din când în când, am amestecat în budinca de vanilie, să nu prindă crustă deasupra.
INGREDIENTE budincă de ciocolată
500 ml lapte;
3 gălbenușuri;
150 g ciocolată cu min. 50% cacao; (fără zahăr am folosit eu)
70 g îndulcitor/zahăr;
25 g amidon;
25 g unt.
Am înfierbântat laptele, iar separat am amestecat bine cu un tel gălbenușurile, îndulcitorul și amidonul. Am răsturnat laptele fierbinte peste amestec și am omogenizat totul foarte bine cu telul (puteti folosi și mixerul, dar va stropi!). Am mutat înapoi pe foc toată compoziția, la foc mic, amestecând continuu, până ce s-a îngroșat, apoi am tras deoparte și am lăsat-o să se răcorească. După câteva minute am adăugat ciocolata mărunțită, am lăsat-o vreo 2 minute neatinsă, apoi am adăugat și untul și am amestecat totul până ce am obținut o textură omogenă și lucioasă.
Ciocolata din compoziție se poate înlocui cu 65 g de cacao care se adaugă în amestec de la început, împreună cu amidonul.

Am lăsat și budinca de ciocolată să se răcorească puțin, amestecând să nu prindă crustă, apoi m-am apucat de montat, cât budincile sunt încă neînchegate: am luat niște pahare și am pus, pe rând, câte o lingură de budincă de vanilie, una de cioco și tot așa până am umplut 5 cupe. Nu neg, e posibil să fi umplut 6, dacă nu aș fi avut niște ajutoare de nădejde care și-au pus gurițele la treabă și au ajutat cu degustatul, în ciuda faptului că budincile erau călduțe.
După ce am umplut cupele, le-am ornat cu bucăți de căpșune și fulgi de ciocolată cu lapte, apoi le-am acoperit cu folie alimentară și le-am dat (de fapt, le-am ascuns!) pentru vreo 4 ore la frigider. Bineințeles, au dispărut în ziua în care le-am făcut, fiind apreciate de toți mofturoșii și pofticioșii!

Poftă bună!
PS. aceste budinci pot fi și baze pentru creme de tort ori prăjituri. Eu folosesc de multe ori budinca de vanilie amestecată fie cu frișcă, fie cu mascarpone.
PS2. Albușurile rămase se pot folosi la o delicioasă pavlova ori bezele sau chec.
Mi se pare o idee minunata si delicioasa de a face copiii sa consume alimente sanatoase si naturale. Eu sunt sigura ca si ai mei copii se vor indragosti de aceasta varianta de budinca homemade. Imi place si ideea de a folosi indulcitor in locul zaharului, pentru a reduce consumul de zahar si a avea o varianta mai sanatoasa. Multumesc pentru aceasta reteta minunata si sfatul de a inlocui ciocolata cu cacao, pentru un plus de sanatate. O sa o incerc cu siguranta!
Cu mare drag!