La fel de bine poate fi budincă de cozonac, de pâine, de colaci, de cornuri și orice alte produse de patiserie care au ajuns să se întărească și pe care nu le mai consumați ca atare, dar nici nu vă îndurați să le aruncați. Eu chiar nu sunt fan mucenici moldovenești, îi prefer, de departe, pe cei muntenești, dar îi prepar destul de rar, din motive calorice. De data aceasta, primisem niște mucenici simpli, din aluat de post cu care am avut planuri mărețe, după cum veți vedea:
Așadar, le transformăm în ceva delicios!
INGREDIENTE
3 mucenici moldovenești;
300 ml lapte;
3 ouă;
3 mere;
150 g îndulcitor/zahăr;
30 g unt;
esență de vanilie;
fulgi de migdale și alune tocate;
1 linguriță de scorțișoară.
Întâi, tăiem mucenicii în bucățele. Într-un bol amestecăm laptele cu ouăle, îndulcitorul (eu am folosit Dulcișor de la Sweeteria, dar puteți pune și zahăr) și esență de vanilie. Amestecăm bine și punem bucățelele de mucenici în acest amestec, să absoarbă cât mai mult lichid până ce trecem la etapa următoare.
Între timp, am încins cuptorul la 180 de grade, am curățat merele și le-am tăiat cubulețe, presărându-le cu scorțișoară din belșug. Fiind o chestiune de gust, reglați voi cantitatea de scorțișoară. Am adăugat bucățelele de mere peste mucenicii înmuiați și am amestecat lejer.
Am uns o formă termorezitentă cu unt, am răsturnat amestecul de mucenici și mere în ea, am nivelat, am presărat deasupra migdale, alune tocate și fulgi de unt, apoi am dat la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până se rumenește și se încheagă.
După coacere, am lăsat-o să se răcorească în formă, apoi am răsturnat-o pe un platou. Este bună la temperatura camerei, cu frișcă, înghețată sau iaurt, dat cu adevărat minunată mi se pare a doua zi, rece, de la frigider.
Poftă bună!
Felicitari pentru initiativa ta de a transforma o mucenici moldovenesti in ceva delicios! Felicitari pentru ca ai reusit sa folosesti elemente naturale pentru a prepara aceasta bucata de budinca dulce si gustoasa. Acum, deloc nu ne mai este foame, ci pofta! 🙂 Pofta buna!
Multumesc frumos pentru apreciere! Chiar e delicioasa si curand ii vine randul si celei de cozonac sa o repetam!
Stiu exact situatia in care ai o multime de produse de patiserie ramase de la sarbatori, dar nu ai vrea sa le arunci. Mie personal nu imi plac foarte mult mucenicii moldovenesti, dar am descoperit o reteta delicioasa cu ei! Transforma-i intr-un desert minunat cu mere si fulgi de migdale. Iti promit ca nu vei regreta!
🤗
Cred ca aceasta reteta este un adevarat salvator al produselor de patiserie pe care nu le mai consumam ca atare. Budinca de mucenici moldovenesti cu mere arata absolut delicioasa si sunt convinsa ca este la fel de buna pe cat arata. Abia astept sa o incerc si sa-mi transform si eu bucata de cozonac ramasa intr-o bunatate dulce. Multumesc pentru aceasta idee minunata! Felicitari pentru pasiunea ta pentru gatit si pentru retetele delicioase pe care le impartasesti cu noi.
Cu mare drag! Mulțumesc pentru apreciere!
Am citit cu mult interes articolul tau despre cum pot fi transformate produsele de patiserie ramase in budinci delicioase. Sunt de acord cu tine ca e pacat sa aruncam aceste bunatati, mai ales daca avem si alte alternative pentru a le folosi. Cu siguranta voi incerca si eu reteta ta de budinca de mucenici moldovenesti, cu mere si scortisoara. Suna foarte apetisant si abia astept sa o gust! Multumesc pentru idee si pofta buna!
Cu mare drag!